Băsescu: Declaraţiile frumoase despre Strategia Dunării trebuie transformate în realitate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Summit-ul şefilor de stat din Europa Centrală de la Bratislava, că declaraţiile frumoase despre Strategia Dunării trebuie transformate în realitate prin alocarea de către statele membre UE a resurselor necesare din fondurile de coeziune.

272 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Declaraţiile frumoase despre Strategia Dunării trebuie transformate în realitate

Traian Basescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

El a subliniat că România susţine fără rezerve programul Strategia Dunării, iar acum, când se pregăteşte aplicarea cadrului financiar multianual 2014-2020 al UE, este momentul includerii proiectelor din cadrul Strategiei printre priorităţile de finanţare care sunt transmise Comisiei Europene.

"Acum, când discutăm de intrarea în efectivitate a noului buget al Uniunii Europene, trebuie să transformăm declaraţiile frumoase cu privire la Strategia Dunării în realitate. Şi asta înseamnă ca fiecare stat european, în proiectele prioritare pe care le va trimite Comisiei Europene, finanţabile în exerciţiul 2014-2020, să aloce resursele necesare punerii în aplicare a Strategiei Dunării, resurse din fondurile de coeziune", a afirmat Băsescu la Summit-ul de la Bratislava.

Comisia Europeană a publicat la 9 aprilie un prim raport intermediar privind Strategia UE pentru regiunea Dunării la doi ani de la lansarea acesteia, făcând apel la guvernele celor 14 ţări riverane să includă priorităţile Strategiei în viitoarele programe de finanţare cu fonduri UE în exerciţiul 2014-2020.

În document se face apel la cele 14 ţări implicate să se asigure că dispun, la nivel naţional, de structuri cu personal adecvat şi finanţate corespunzător pentru realizarea priorităţilor Strategiei Dunării.

Cele patru domenii principale ale strategiei vizează interconectarea regiunii Dunării, protejarea mediului, creşterea prosperităţii şi consolidarea regiunii Dunării.

Strategia Dunării a fost lansată în 2011, principalii promotori fiind Austria şi România. Cele 14 ţări din macroregiune sunt: Germania, Austria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Ucraina şi Moldova.

Primul Forum Anual al Strategiei Dunării a avut loc la Regensburg, în Germania, în noiembrie 2012 şi a fost prezidat de cancelarul Angela Merkel. Cel de-al doilea Forum anual va avea loc anul acesta la Bucureşti, în România, în zilele de 28 şi 29 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici