Băsescu: Deja discutăm cu SUA pentru completarea capacităţii de culegere de informaţii în Afganistan

Preşedintele Traian Băsescu a spus într-o videoconferinţă cu militarii din teatre că sunt deja discuţii cu SUA pentru a grăbi completarea capacităţii culegerii de informaţii în Afganistan, el adăugând că probabil planul de dislocare a unui sistem UAV în Zabul va fi îndeplinit înainte de iulie 2010.

26 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Deja discutăm cu SUA pentru completarea capacităţii de culegere de informaţii în Afganistan

Băsescu: Deja discutăm cu SUA pentru completarea capacităţii de culegere de informaţii în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele l-a întrebat pe şeful detaşamentului românesc de informaţii militare din Afganistan dacă, în contextul aşteptărilor legate de culegerea de informaţii şi transmiterea lor pe diferite eşaloane, este necesară o "consolidare numerică" a capacităţii de care dispune în Afganistan.

"Cererile noastre, care au fost formulate pe linia eşaloanelor superioare ar fi mai degrabă de constituire a All-Source Integrated Intelligence şi anume să dublăm informaţiile tip HUMINT cu informaţiile SIGINT (n.red.: Signals Intelligence - informaţiile rezultate din comunicaţii şi informaţiile rezultate din emisii electromagnetice altele decât comunicaţiile - derivate din produsele de informaţii, în particular bazele de date) şi IMINT (n.red.: Immaginery Intelligence - culegerea de informatii din aer) . În acest sens, este deja elaborat un plan de dislocare în luna iulie 2010 a unui sistem UAV (n.red.: avioane fără pilot) în Zabul. De asemenea au fost luate în considerare la nivelul SMG, în urma vizitelor în teatrul de operaţii, dislocări ale unor elemente de tip SIGINT, care să sprijine cu informaţii din spectrul electromagnetic contingentul românesc dislocat în Zabul", a răspuns căpitanul Teodorescu, şeful detaşamentului de informaţii din Afganistan.

"Probabil că o să reuşim să îndeplinim mai rapid solicitarea dumneavoastră decât tocmai în iunie. O să încercăm să fim mai prompţi, dar ştiţi că sunt nişte condiţii tehnice. În orice caz, suntem în discuţii cu partenerul american pentru a grăbi completarea capacităţii culegerii de informaţii", a răspuns Traian Băsescu.

Căpitanul Teodorescu, şeful detaşamentului de informaţii din Afganistan, i-a mai spus şefului statului că starea de sănătate, dar şi moralul militarilor din subordinea sa este bună, iar interoperabilitatea la nivelul tehnicii este "foarte bună".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici