Băsescu: E o modă în Europa ca politicienii să facă din migranţi cal de bătaie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Viena, în alocuţiunea de la Forumul Global al Alianţei Civilizaţiilor, că în Europa a devenit "o modă" ca unii politicieni să facă "un cal de bătaie" din migranţi, ca singuri responsabili ai neajunsurilor economice.

236 afișări
Imaginea articolului Băsescu: E o modă în Europa ca politicienii să facă din migranţi cal de bătaie

Băsescu: E o modă în Europa ca politicienii să facă din migranţi cal de bătaie (Imagine: Razvan Chirita / Mediafaxfoto)

"Consider că este important ca liderii politici să combată uşurinţa prin care, uneori, se transferă responsabilitatea problemelor economice şi sociale ale popoarelor asupra comunităţilor de migranţi. Cel puţin în Europa, este o modă ca atunci când există o criză, fie ea economică sau de altă natură, calul de bătaie al unor politicieni să devină migranţii, ca singuri responsabili de neajunsurile localnicilor", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a arătat că "migraţia vulnerabilizează atât cetăţenii ţărilor-gazdă cât şi persoanele aflate în tranzit" şi că "sunt necesare politici eficiente şi coerente în domeniul migraţiei, având în vedere mizele şi oportunităţile pe care le oferă".

Băsescu a subliniat că "migranţii sunt de prea multe ori utilizaţi pe piaţa neagră a forţei de muncă" şi că statele membre UE "ar trebui să-şi propună politici ferme de diminuare a muncii la negru".

"Criza din ultimii ani, care continuă să afecteze viaţa cetăţenilor din multe ţări ale Europei, nu a făcut decât să arunce tema migraţiei într-un registru al extremelor, în care drepturi fundamentale ca libera circulaţie şi chiar diversitatea culturilor şi a religiilor să devină obstacole care împiedică coagularea unui dialog constructiv, în spiritul cunoaşterii şi al respectului reciproc. Nu putem vorbi despre implicaţiile negative ale migraţiei ca un laitmotiv al perioadei de criză", a spus Băsescu.

El a adăugat că trebuie pusă în evidenţă şi contribuţia benefică a migranţilor la dezvoltarea societăţilor în care aceştia aleg să se stabilească, inclusiv din punct de vedere cultural.

Potrivit şefului statului, prezenţa migranţilor pe teritoriul unui stat face necesare numeroase abordări sectoriale, care să conducă la elaborarea şi gestionarea unor politici coerente privind fenomenul migraţiei, aceste politici fiind "legate de securitate, dezvoltare, sănătate, drepturile migranţilor sau combaterea migraţiei ilegale".

"Evident, suntem conştienţi de faptul că cei care părăsesc România, spre exemplu, o fac, ca de altfel şi migranţii din alte ţări, pentru a găsi condiţii de viaţă mai bune. Migraţia este prezentată din ce în ce mai mult ca o ameninţare pentru stabilitatea pieţelor muncii, pentru identităţile naţionale şi culturale. Un fenomen care pune în pericol bunăstatea ţărilor occidentale. O astfel de abordare ne arată că egoismul, de multe ori, este de natură să lovească în fundamentul unor principii care deveniseră în perioada de prosperitate elemente de afirmaţie continuă a tuturor politicienilor. De ce vorbim astăzi, din ce în ce mai puţin, despre dreptul la muncă, limitat doar de competiţie, sau despre libertatea de a călători şi de a alege un domiciliu oriunde în lume?", a argumentat Băsescu.

El a menţionat că România, ca stat membru UE, doreşte "un sistem de migraţie suplu şi inteligent care să contribuie la creşterea competitivităţii economice atât în plan naţional, cât şi la nivelul Uniunii Europene".

"Este foarte important ca, prin politicile generate de noi, să contribuim la creşteri economice în special în regiunile din vecinătatea frontierelor comunitare, dar şi în statele predilecte de origine ale migranţilor. Pentru aceste categorii de state, remitenţele reprezintă o sursă importantă de creştere economică. O temă de interes pentru România este migraţia în zona extinsă a Mării Negre unde, alături de ţările din zonă, trebuie să facă faţă presiunii unui flux de migraţie care alimentează migraţia ilegală", a mai spus el.

Preşedintele Băsescu a participat, miercuri, la Viena, la a cincea ediţie a Forumului Global al Alianţei Civilizaţiilor, o iniţiativă de stimulare a dialogului între ţările occidentale şi cele musulmane lansată în 2005 de ONU şi la care România a aderat din 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici