Băsescu: Era imposibil să refuz o propunere de remaniere, venită din partea premierului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că era imposibil să refuze o propunere de remaniere a unui ministru, venită din partea premierului, menţionând că un eventual refuz al său nu ar fi fost în acord cu Constituţia şi ar fi spulberat autoritatea şefului Executivului.

17 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Era imposibil să refuz o propunere de remaniere, venită din partea premierului

Băsescu: Era imposibil să refuz o propunere de remaniere, venită din partea premierului

"V-aş face precizarea că era imposibil să refuz o propunere de remaniere venită din partea primului-ministru", a declarat Traian Băsescu, referindu-se la propunerea premierului de revocare a lui Dan Nica, decretul de revocare fiind semnat joi dimineaţă.

El a spus că niciodată nu a refuzat o propunere de remaniere venită de la premier, chiar şi când au fost remanieri cu care nu era de acord, amintind cazul ministrului Gheorghe Flutur.

Şeful statului a mai spus că a întârziat o revocare a unui ministru, respectiv a lui Mihai Răzvan Ungureanu, de la Externe, însă aceea nu era o propunere de remaniere, ci o demisie, produsă în preajma Summit-ului NATO.

"Aş aduce aminte că astă vară, când, ocazionat de şcolile de vară, cele două partide ajunseseră să se atace zilnic, am dat un comunicat prin care i-am prevenit că spirala atacurilor poate duce la deprecierea relaţiei în interiorul coaliţiei. De asemenea, aş vrea să vă mai amintesc câteva lucruri. Prim-ministru a solicitat partenerilor de guvernare ori un interimat dintre miniştrii PSD ori să desemneze un alt membru PSD pentru funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor. După ce eu am primit solicitarea de revocare, am cerut mai multe acţiuni din partea ambelor partide, toate refuzate de PSD. Am cerut convocarea coaliţiei pentru discutarea situaţiei ministrului Nica, am propus ca soluţie un ministru neutru politic sau un ministru din partea opoziţiei, urmând ceea ce eu făcusem legat de serviciile de informaţii", a spus Băsescu.

El a adăugat că a discutat cu Dan Nica, sugerându-i să adopte soluţia unei demisii "ca soluţie de deblocare a crizei". Băsescu a precizat că a făcut acest lucru plecând de la premisa că hotărârea PSD de retragere a miniştrilor era legată de propunerea de remaniere din partea premierului, şi nu de o eventuală demisie.

"De altfel, mi s-ar fi părut şi important ca un ministru să înţeleagă importanţa momentului. Pentru că au mai fost comentarii legate de atitudini, v-aş face precizarea că era imposibil să refuz o propunere de remaniere venită din partea prim-ministrului. Dacă priviţi în toată perioada mandatului meu, veţi constata că niciodată nu am refuzat o remaniere, o propunere de remaniere venită de la premier, chiar şi atunci când au fost remaniaţi miniştri cu care nu eram de acord - vă aduc aminte cazul Flutur. Ca şi acum, am mai întârziat o revocare a unui ministru, este vorba de ministrul Ungureanu la Externe, dar atunci nu era vorba despre o propunere de remaniere, ci de o demisie, care se produsese în preajma Summit-ului NATO. În orice caz, spiritul şi litera Constituţiei, dar şi precedentele pe care le-am creat consecvent au fost acelea că orice remaniere propusă de primul-ministru trebuie să devină realitate prin emiterea decretului de remanierea de către preşedinte. Orice respingere a unei remanieri nu numai că este neconstituţională, dar pur şi simplu pulverizează autoritatea prim-ministrului în interiorul echipei guvernamentale, lucru pe care eu cred că niciun preşedinte nu l-ar face", a spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, joi, decretele de revocare din funcţie a lui Dan Nica şi numirea ca interimar în funcţiile de ministru al Internelor şi vicepremier pentru ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici