Băsescu i-a cerut lui Liviu Negoiţă să candideze la şefia PDL

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut primarului Sectorului 3, Liviu Negoiţă, să candideze la preşedinţia PDL, urmând să preia ulterior şi guvernul, dacă popularitatea Cabinetului Boc nu se va redresa în prima parte a anului viitor, scrie ziarul "Gândul", citând surse democrat-liberale.

33 afișări
Imaginea articolului Băsescu i-a cerut lui Liviu Negoiţă să candideze la şefia PDL

Băsescu i-a cerut lui Liviu Negoiţă să candideze la şefia PDL (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele crede că Negoiţă este soluţia perfectă de compromis, notează publicaţia, dat fiind faptul că primarul este unul dintre apropiaţii lui Adriean Videanu şi are o relaţie bună atât cu vechea gardă, cât şi cu noul val de lideri pedelişti.

În plus, Negoiţă ar putea aduce un suflu nou partidului şi ar crea imaginea unui nou PDL, spre deosebire de Blaga, care ar reprezenta trecutul, se mai arată în material.

Sursele citate de "Gândul" au spus că Negoiţă ar fi în principiu de acord să candideze, dar doar în condiţiile "unei soluţii negociate". Astfel, primarul ar accepta să candideze dacă va fi sprijinit de toate taberele din partid şi dacă va fi unicul pretendent la cea mai înaltă funcţie în partid. Cu alte cuvinte, Negoiţă va candida dacă are nu numai susţinerea lui Traian Băsescu, şi implicit a grupării Elena Udrea - Gheorghe Falcă, dar şi pe cea vechii gărzi, reprezentată de Vasile Blaga, Adriean Videanu şi Radu Berceanu.

Nu este prima dată când Băsescu încearcă să-l scoată la înaintare pe Liviu Negoiţă. Primarul Sectorului 3 a fost propus candidat de premier la finele lui 2008, după căderea Guvernului Boc şi cea a Cabinetului Croitoru. Guvernul Negoiţă n-a mai apucat să ajungă în faţa Legislativului, pentru că alegerile parlamentare au adus în nou Cabinet Boc, format din PDL şi PSD, scrie "Gândul"

Propunerea făcută de Băsescu lui Negoiţă a ajuns şi la urechile lui Blaga, notează Gândul, menţionând că fostul ministru a venit cu o contraofertă.

"Fostul ministru de Interne i-a propus primarului un tandem la alegerile din mai, în care Blaga să fie preşedinte, iar Negoiţă - preşedinte executiv sau prim-vicepreşedinte. Problema lui Vasile Blaga este că, în acest moment, poate oferi mai puţin decât Traian Băsescu. Preşedintele are puterea de a-i propune lui Negoiţă nu numai preşedinţia partidului, dar şi şefia Guvernului. Blaga are de partea sa doar popularitatea foarte mare pe care o are în rândul pedeliştilor de rând, şi implicit delegaţilor la congres. Fostul ministru are ca atu suplimentar faptul că, în sondajele de opinie, este cel mai popular dintre liderii partidului", se arată în articol.

O nouă candidatură a lui Emil Boc la şefia PDL este din ce în ce mai improbabilă, mai scrie "Gândul".

Atât în planurile lui Blaga, cât şi cele pe care şi le face Băsescu, actual premier ar urma să deţină o poziţie onorifică în noua structură de conducere a PDL. Este neclar însă dacă, odată înlăturat de la preşedinţia partidului, Boc va mai avea forţa politică necesară să conducă Guvernul.

Alegerile interne din PDL sunt programate pentru jumătatea lunii mai, iar lupta reală pentru putere se dă între Băsescu şi Blaga, notează publicaţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici