Băsescu i-a decorat pe judecătorii Curţii Constituţionale: În primul mandat mai comentam deciziile CC, am ajuns apoi la concluzia că era inutil

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, cu ocazia decorării judecătorilor Curţii Constituţionale, că dacă în prima parte a primului său mandat de şef al statului avea obiceiul să comenteze deciziile CC, după ce s-a experimentat a ajuns la concluzia că este inutil.

444 afișări
Imaginea articolului Băsescu i-a decorat pe judecătorii Curţii Constituţionale: În primul mandat mai comentam deciziile CC, am ajuns apoi la concluzia că era inutil

Băsescu i-a decorat pe judecătorii Curţii Constituţionale: În primul mandat mai comentam deciziile CC, am ajuns apoi la concluzia că era inutil (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Dacă în prima parte a primului mandat de preşedinte al României aveam obiceiul să mai comentez deciziile Curţii Constituţionale, după ce m-am experimentat puţin am ajuns la concluzia că orice comentariu public este inutil", a spus Băsescu în discursul ţinut după ceremonia de înmânare a decoraţiilor organizată la Palatul Cotroceni.

El a ţinut să remarce că, în cei 20 de ani de activitate de la înfiinţarea sa, Curtea Constituţională a funcţionat "ireproşabil".

"Sigur, îmi măsor foarte bine cuvintele când spun funcţionare ireproşabilă, pentru că adesea ori Parlamentul, ori Guvernul, ori preşedintele au avut comentarii legate de deciziile Curţii Constituţionale. Dar dincolo de comentarii a rămas un singur adevăr constituţional, acela al Curţii Constituţionale şi nicio instituţie din statul român nu a îndrăznit încă să încalce o hotărâre, o decizie sau un aviz al Curţii Constituţionale. Asta înseamnă că suntem în faţa unei instituţii puternice pe care toţi o recunoaştem", a spus Băsescu.

De asemenea, preşedintele a arătat că această instituţie şi-a dobândit respectabilitatea.

"Este o instituţie care şi-a dobândit respectabilitatea prin munca judecătorilor ei, prin deciziile judecătorilor ei şi prin aportul extraordinar pe care şi l-a adus la clarificarea unor aspecte constituţionale care au fost neclar redactate în Constituţia României, fie că vorbim de cea din 1992 sau de cea revizuită în 2003. Pentru munca dumneavoastră, eu vă mulţumesc, vă sunt dator pentru că sunt dator oricărei instituţii a statului român care contribuie la progresul României", a spus Băsescu.

El a făcut şi un scurt istoric al funcţionării instituţiilor judecătoreşti cu atribuţii de interpretare a Constituţiei din statul român modern.

La finalul discursului, Băsescu i-a invitat pe judecătorii Curţii Constituţionale să ciocnească un pahar de şampanie, remarcând faptul că aceeaşi invitaţie nu a adresat-o şi membrilor Guvernului, cu ocazia ceremoniilor de depunere a jurământului organizate la Palatul Cotroceni.

"Pentru că plenul Curţii Constituţionale nu e atât de mare ca al Guvernului, vă invit la un pahar de şampanie", a spus preşedintele, care a petrecut după ceremonie mai multe minute în mijlocul judecătorilor.

Decretele privind conferirea decoraţiilor au fost publicate săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Conform decretelor, şeful statului i-a conferit preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea instituţiei, "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea şi afirmarea gândirii juridice româneşti, pentru rolul deţinut în asigurarea şi respectarea Constituţiei de către instituţiile statului de drept".

Aceeaşi distincţie le-a fost acordată de preşedintele Băsescu şi judecătorilor CC Aspazia Cojocaru, Petre Lăzăroiu, Mircea Ştefan Minea, Iulia Motoc, Ion Predescu, Valentin Zoltan Puşcaş, Tudorel Toader "în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite în domeniul justiţiei constituţionale".

Totodată, judecătorului CC Acsinte Gaspar i-a fost conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici