Băsescu i-a spus ambasadorului britanic că sunt inacceptabile concluziile politice ale raportului CE

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis ambasadorului britanic la Bucureşti, Robin Barnett, că deşi aspectele tehnice ale raportului CE privind România sunt corecte, concluziile politice din document nu pot fi acceptate, informează Preşedinţia.

16 afișări
Imaginea articolului Băsescu i-a spus ambasadorului britanic că sunt inacceptabile concluziile politice ale raportului CE

Băsescu i-a spus ambasadorului britanic că sunt inacceptabile concluziile politice ale raportului CE (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Şeful statului l-a primit în audienţă miercuri pe Robin Barnett, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord în România, cu ocazia vizitei de rămas-bun.

Preşedintele s-a referit în discuţia cu ambasadorul Marii Britanii la Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei.

"Şeful statului a precizat că, deşi aspectele tehnice ale Raportului sunt corecte, concluziile politice ale acestuia nu pot fi acceptate, deoarece extind imaginea negativă generată de forma în care legea privind Agenţia Naţionala de Integritate a fost adoptată de către Senat asupra celorlalte condiţionalităţi ale Mecanismului, unde România a realizat progrese semnificative", se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Preşedintele a declarat marţi că formularea din raportul CE că "România încalcă angajamentele asumate" este "inacceptabilă", iar partea română nu poate accepta o astfel de "exagerare" şi doreşte revenirea la o "abordare echilibrată".

Şeful statului a precizat, într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Cotroceni, că înţelege "insatisfacţia" Comisiei Europene în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu Legea ANI la Senat şi la Curtea Constituţională. El a adăugat că "insatisfacţia" sa este mai mare, dar că ceea ce s-a întâmplat cu Legea ANI reprezintă "un incident".

"De la acest incident - Legea ANI - să arunci o tentă profund negativă când au fost suficiente progrese - remarcate în raport - mi se pare o exagerare", a adăugat preşedintele Băsescu.

Traian Băsescu a susţinut că formularea din document este "nedreaptă" şi că, de aceea, consideră că trebuie să reacţioneze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici