Băsescu ia notă de concluziile inspecţiei CSM privind afirmaţiile lui Ponta: E tot ce pot să fac

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, joi, cum comentează concluziile raportului însuşit de CSM potrivit cărora afirmaţiile premierului despre condamnarea lui Adrian Năstase au afectat sistemul judiciar, şeful statului răspunzând că ia notă de acestea şi că asta este tot ce poate să facă.

1045 afișări
Imaginea articolului Băsescu ia notă de concluziile inspecţiei CSM privind afirmaţiile lui Ponta: E tot ce pot să fac

Traian Basescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Băsescu a declarat, la Cotroceni că la începutul primului mandat de preşedinte i se părea şi lui că îşi poate permite să comenteze deciziile justiţiei.

"Între timp am înţeles foarte bine că este greşit. Ca atare, iau notă de concluziile inspecţiei CSM şi concluziile CSM. Asta este tot ce pot să fac", a spus Băsescu.

Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

El a arătat, la România TV, că sentinţa dispusă împotriva lui Năstase, care a fost principala ţintă a lui Băsescu începând din 2005, reprezintă o nedreptate şi a amintit că pentru sesizările de ilegalităţi transmise de Guvern pentru acţiuni ale foştilor guvernanţi nu există niciun răspuns din partea Parchetului.

În acelaşi timp, Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko.

Afirmaţiile premierului de după condamnarea lui Năstase au afectat nu doar imaginea unei instanţe sau a unor parchete, ci a întregului sistem judiciar, au încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, având ca efect scăderea încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar, arată CMS.

Conform concluziilor raportului Inspecţiei Judiciare, însuşit joi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), premierul Victor Ponta, prin afirmaţiile făcute într-o emisiune TV după condamnarea lui Adrian Năstase în dosarul Zambaccian, "a depăşit limitele admisibile ale discursului public politic".

"Prin opiniile exprimate de primul ministru în exerciţiu, în cadrul emisiunii din data de 06.01.2014 difuzată de postul de televiziune România TV, în sensul că domnul Adrian Năstase «este un condamnat politic», sau comparaţia de genul «cred că din punct de vedere politic cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko» ori «domnul Fenechiu n-ar fi fost condamnat niciodată dacă nu era ministru în Guvernul USL» s-a creat impresia că activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se desfăşoară cu încălcarea principiului legalităţii procesului penal, consacrat de art. 2 Cod procedură penală, potrivit căruia, organele judecătoreşti trebuie să respecte drepturile procesuale ale parţilor şi să le asigure exercitarea lor", arată CSM, cu referire la raportul Inspecţiei Judiciare pe acest subiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici