Băsescu: În România nu va exista niciodată autonomie teritorială

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni la finalul discuţiilor cu omologul său ungar, László Sólyom, că în România nu va exista niciodată autonomie teritorială, iar preşedintele Ungariei a declarat că ţara sa va continua să susţină această aspiraţie a minorităţii maghiare din România.

271 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În România nu va exista niciodată autonomie teritorială

Băsescu: În România nu va exista niciodată autonomie teritorială (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat dacă este posibilă autonomia teritorială în regiunea secuiască, şi când va fi acest lucru posibil. "Referitor la termen, vi-l pot da, este «niciodată», pentru că România este definită ca stat naţional unitar şi suveran", a spus Băsescu.

El a subliniat că niciodată România nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minorităţi, dar va susţine drepturile individuale pentru cetăţenii aparţinând minorităţilor.

La rândul său, preşedintele ungar, László Sólyom, a fost întrebat cum comentează declaraţiile potrivit cărora în România nu va exista niciodată autonomie teritorială şi culturală, iar acesta a răspuns că relaţiile dintre România şi Ungaria sunt bune ceea ce nu înseamnă că nu pot exista opinii diferite.

"Nu am pus niciodată la îndoială faptul că politica României faţă de minorităţi corespunde normelor UE", a spus preşedintele ungar menţionând că în unele state europene este recunoscută autonomia teritorială iar în altele nu. El a subliniat că practic, autonomie culturală în România există pentru minoritatea maghiară. "Diferenţa este (faţă de Ungaria - n.r.) că nu se recunoaşte ca drept colectiv ci individual. Sigur, nu putem contesta acest lucru, este vorba despre o nuanţare a termenului de colectiv", a adăugat preşedintele ungar.

El a arătat că este dreptul fiecărui stat suveran de a recunoaşte sau nu principiul autonomiei teritoriale.

"Ungaria consideră posibilă o asemenea autonomie teritorială şi va continua să susţină această aspiraţie a minorităţii maghiare din România, bineînţeles, în limitele clare ale Constituţiei României", a spus preşedintele ungar.

Citeşte şi

Minoritatea românească va fi reprezentată în Parlamentul Ungariei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici