Băsescu l-a numit premier pe "copilotul care nu putea fi pilot de ţară" în mandatul său

Traian Băsescu l-a desemnat şef al Guvernului pe Victor Ponta, "copilotul" care nu putea fi "pilot de ţară" sau în niciun caz în mandatul său, iar copilotul a acceptat, uitând că în urmă cu o lună considera "greu de realizat" o colaborare între şeful statului şi un ipotetic Guvern condus de el.

1004 afișări
Imaginea articolului Băsescu l-a numit premier pe "copilotul care nu putea fi pilot de ţară" în mandatul său

Victor Ponta şi Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

În urmă cu aproape un an, Băsescu spunea că Victor Ponta este "un om care n-are calităţi să conducă o maşină lungă de trei metri", fiind doar copilot şi că liderul PSD nu are maturitatea necesară să fie prim-ministru în mandatul său în fruntea ţării.

"Sunt obligat de Constituţie să am consultări cu toate partidele şi le-aş avea dacă ar cădea Guvernul la moţiune. Dar domnul Ponta este copilot la o maşină. Dânsul mai participă la raliuri şi are sponsori necunoscuţi, deşi se prezintă a fi un soi de fată mare, de Fecioara Maria. Cu sponsorii ăştia necunoscuţi a reuşit să ajungă copilot. El stă în dreapta conducătorului. Cum poţi să conduci ţara când la o maşină eşti doar copilot? Deci un om care n-are calităţi să conducă o maşină lungă de trei metri. Este copilot în maşina aia, nu-i dă nimeni volanul în mână. Poţi să-i dai ţara în mână? Deci nu cred că domnul Ponta are maturitatea necesară să fie prim-ministru al României, nu în mandatul meu de preşedinte al României. Un preşedinte trebuie să fie responsabil când desemnează un prim-ministru", decreta Băsescu la postul public de televiziune.

Imaginând o nouă intrare în recesiune, Băsescu se întreba cum ar reacţiona Ponta, pus în situaţia de a lua măsuri impopulare, dar necesare.

"Cum ai lua cu unul ca Victor Ponta măsuri impopulare, dar necesare, ca să nu arunci ţara într-un haos? Deci nu-l văd capabil de aşa ceva. Este un copilot care nu poate fi pilot de ţară. Nu poţi să-i dai manşa în mână", a comentat Băsescu.

Schimburile de "amabilităţi" între cei doi oameni politici s-au derulat în aceeaşi notă şi nici 2012 nu a adus o îmbunătăţire a relaţiilor lor, duelurile verbale mergând de la acuzaţii grave, până la deja obişnuitele împunsături.

La mijlocul lui ianuarie, la un miting USL, Ponta anunţa nici mai mult nici mai puţin decât că "anul acesta este sfârşitul lui Traian Băsescu şi un nou început pentru România".

Băsescu a contraatacat şi i-a acuzat pe liderii opoziţiei că vor demisiile preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului, adică o ţară neguvernată.

"Îi vedeam pe Crin Antonescu şi pe Victor Ponta care susţin, nici mai mult, nici mai puţin, demisie preşedinte, demisie Guvern, demisie Parlament. Adică, o Românie neguvernată", spunea Băsescu, cu voce tremurândă.

Deloc impresionat, Ponta aprecia că Băsescu a avut un discurs de dictator în delir, paralizat de frică şi că este rupt de România.

"Este clar că Băsescu este rupt total de România şi mi-e teamă că va pleca de la putere doar forţat, aşa cum au fost Ceauşescu şi Mubarak", avertiza Victor Ponta.

Plecarea lui Emil Boc de la conducerea Executivului, la începutul lui februarie, a fost un nou prilej pentru ca Ponta să spună că că ar fi "o naivitate" ca cineva să aibă încredere în Traian Băsescu, în condiţiile în care "şi ultimul naiv din România, Emil Boc, tocmai şi-a pierdut jobul".

El făcea această afirmaţie întrebat dacă îi va cere şefului statului, în cadrul întâlnirii de la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier, garanţii că va dizolva Parlamentul în cazul în care acesta nu va da votul de învestitură pentru următoarele două propuneri de guvern.

"Ce garanţie?! Asta e o naivitate să ai încredere în Traian Băsescu. Şi ultimul naiv din România, Emil Boc, astăzi tocmai şi-a pierdut jobul", declara sceptic liderul PSD.

Ponta a atacat adesea personajele feminine marcante din PDL, prilej pentru Băsescu să-l acuze, în diverse registre, că "se bate cu femeile", de unde concluzia sa că "bărbaţii slabi îşi fac ţinte din femei".

La jumătatea lunii martie, Băsescu a dezvăluit că i-a propus lui Victor Ponta funcţia de premier, dar că acesta l-a refuzat, deşi, în numele interesului naţional, el l-ar fi ajutat să-şi facă Guvernul.

La acel moment, Ponta a negat că ar fi primit o propunere serioasă pentru postul de şef al Guvernului, oferindu-i lui Traian Băsescu pretextul pentru o nouă replică usturătoare: "Domnul Ponta, în principiu, trebuie să înveţe că nu poţi trăi la nesfârşit din minciună în politică. Când vii la preşedinte, întâlnirea nu este nici pentru băşcălie, nici pentru altceva. Orice atmosferă a discuţiilor nu exclude seriozitatea şi responsabilitatea".

Ulterior, pentru a elimina orice dubiu, Ponta declara că o coabitare între Băsescu şi un guvern condus de ele greu de realizat, nu se va întâmpla. Cu acea ocazie spunea că nu vrea să fie şi nu va fi niciodată premierul lui Traian Băsescu.

"Eu nu sunt nici Emil Boc, nici Mihai Răzvan Ungureanu să mă pună Băsescu în funcţii când vrea el, nici măcar la mişto", spunea răspicat Victor Ponta.

Congresele celor trei formaţiuni din USL din 7 aprilie au consfinţit războiul public prin rezoluţia în care PSD, PNL şi PC se angajau "să nu colaboreze cu Traian Băsescu şi cu reprezentanţii Partidului Democrat Liberal în planul administraţiei locale, în Parlament sau în Guvern". Cu aceeaşi ocazie, Victor Ponta rupea demonstrativ, în aplauzele delegaţilor la Congres, scrisoarea prin care Traian Băsescu le cerea să revină la lucrările Parlamentului pentru a vota o Constituţie care să reducă la patru ani mandatul şefuluin statului.

(Material realizat de Departamentul Politic, politic@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici