Băsescu, la vernisajul expoziţiei dedicate Regelui Ferdinand I: "A fost şeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în discursul rostit la vernisajul expoziţiei dedicate Regelui Ferdinand I, organizate la bordul fregatei din Portul Militar Constanţa, că Ferdinand I "a fost şeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc".

815 afișări
Imaginea articolului Băsescu, la vernisajul expoziţiei dedicate Regelui Ferdinand I: "A fost şeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc"

Traian Basescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este o onoare să fiu la bordul Fregatei «Regele Ferdinand» cu ocazia vernisajului unei expoziţii care ne face să-l cunoaştem mai bine pe acela care, aşa cum scrie la Mănăstirea de la Curtea de Argeş, a ridicat spada pentru întregirea ţării", a spus Băsescu.

El a menţionat că în acest an se împlinesc 99 de ani de la urcarea pe tron a Regelui Ferdinand I. "Poate nu este o coincidenţă, dar poate fi un element de început - anul acesta se vor împlini 99 de ani, pe 10 octombrie, de la urcarea pe tron a celui de-al doilea rege al ţării şi primul şef de stat care a reuşit să întregească pe deplin România", a spus Băsescu.

"De altfel, curajul lui, în 1916, de a se alătura forţelor care luptau în principal cu Germania a confirmat ceea ce s-a angajat odată cu jurământul de credinţă faţă de ţară şi anume că îşi va iubi ţara. A ridicat spada împotriva patriei-mamă pentru a-şi respecta jurământul de şef de stat român. Poate că voinţa regelui n-ar fi fost suficientă dacă, după victorii urmate de înfrângeri rapide, armata română n-ar fi răsturnat soarta războiului la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz", a continuat Băsescu.

Preşedintele Băsescu a mai spus că, după 50 de ani de comunism, "poate nu suntem suficient de recunoscători" Regelui Ferdinand I, care în 1922 se încorona la Alba Iulia ca rege al României Mari.

"Cred că acest eveniment ar trebui să fie începutul unei serii de manifestări care să ne facă să ne cunoaştem mai bine istoria. După 50 de ani de comunism, poate nu suntem suficient de recunoscători Regelui Ferdinand I, acela care care în 1922 se încorona la Alba Iulia ca rege al României Mari. A fost a doua încoronare care a avut loc la Alba Iulia, dar, probabil, în istoria României, aceasta a Regelui Ferdinand va rămâne cea mai importantă încoronare, pentru că ea era simbolul strângerii românilor în interiorul froniterelor României Mari", a apreciat Băsescu.

Preşedintele a evocat Constituţia din 1923 şi reforma agrară de la acea vreme.

"Nu pot să nu remarc două lucruri făcute de Regele Ferdinand după ce a devenit rege al României Mari în 1922: a făcut reforma agrară şi i-a împroprietărit cu prioritate pe veteranii din Primul război mondial şi, în acelaşi timp, a aşezat România pe bazele unei Constituţii moderne, Constituţia din 1923", a spus Băsescu, adăugând că, dacă cei care au lucrat la proiectul noii Constituţii ar fi citit Constituţia din 1923, ar fi reuşit să-i dea nişte "principii mai temeinice ancorate în tradiţii şi în acelaşi timp cu viziune către viitor".

"Închei spunând o părere personală şi rog istoricii să nu se supere pe mine: Ferdinand I a fost şeful de stat care a făcut cele mai mari servicii neamului românesc", a mai spus Băsescu, în intervenţia sa în faţa participanţilor la eveniment.

În perioada 9 - 15 august, la Constanţa, au loc manifestări culturale şi artistice prilejuite de Ziua Marinei.

Festivităţile vor fi deschise vineri, 9 august, în parcul de la City Park Mall din Constanţa, unde, între orele 18.00 şi 21.00, vor fi organizate ateliere interactive cu lucrări de matelotaj, jocuri marinăreşti, dar şi un concert al Muzicii Militare a Forţelor Navale.

Acest program se va repeta şi sâmbătă, când, tot la Constanţa, vor mai fi organizate, în Portul Militar, expoziţii de tehnică şi nave, de pictură cu tematică de marină şi de navomodele, iar la bordul fregatei "Regele Ferdinand" va fi vernisată o expoziţie organizată de Muzeul Naţional Cotroceni. Expoziţii similare vor fi organizate în aceeaşi zi şi în Portul Militar din Mangalia, iar Muzeul Marinei Române, atât Constanţa cât şi filiala Mangalia, va putea fi vizitat gratuit între orele 9.00 - 17.00.

La începutul săptămânii viitoare, vor fi organizate atât în Constanţa cât şi în Mangalia diferite simpozioane dedicate Zilei Marinei, dar şi o serie de ceremonii militare şi religioase, însoţite de depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor neamului.

La Constanţa, pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei, vor fi organizate spectacole prezentate de către formaţiile artistice ale Cercului Militar Constanţa şi de către Muzica Militară a Forţelor Navale.

Manifestările din 15 august, când se sărbătoreşte Ziua Marinei, se vor desfăşura, la Constanţa, pe platoul din faţa Comandamentului Flotei Navale, fiind aşteptate să asiste câteva mii de persoane, constănţeni şi turişti.

Festivităţile vor cuprinde un ceremonial militar şi exerciţii demonstrative pe faleza Cazinoului, urmate de jocuri marinăreşti în Portul turistic Tomis, precum şi de aprinderea pavoazului electric pe nave şi retragerea cu torţe.

Ultima dată când preşedintele Traian Băsescu a particpat la manifestările prilejuite de Ziua Marinei de la Constanţa a fost în anul 2010, când a declarat că Ziua Marinei este ziua bărbatului, a oamenilor care ştiu, la bordul navelor, să fie solidari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici