Băsescu le-a reproşat autorităţilor ieşene că nu au găsit un spaţiu pentru Consulatul R. Moldova

Preşedintele Traian Băsescu le-a reproşat autorităţilor ieşene că nu au reuşit să identifice timp de un an un spaţiu adecvat în care să funcţioneze Consulatul R. Moldova şi a avut un schimb de replici pe această temă cu primarul Gheorghe Nichita, la întâlnirea de la Iaşi cu studenţii basarabeni.

18 afișări
Imaginea articolului Băsescu le-a reproşat autorităţilor ieşene că nu au găsit un spaţiu pentru Consulatul R. Moldova

Băsescu le-a reproşat autorităţilor ieşene că nu au găsit un spaţiu pentru Consulatul R. Moldova (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Afirmaţia a fost făcută miercuri seară, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, în timpul întâlnirii cu studenţii şi elevii basarabeni, la care a participat şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

"De aproape un an nu se găseşte în Iaşi, domnule primar, domnule preşedinte al Consiliului Judeţean, domnule prefect, o clădire adecvată pentru deschiderea Consulatului Republicii Moldova la Iaşi", a spus Traian Băsescu.

Aflat în sală, primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a cerut permisiunea să urce la prezidiu pentru a comenta declaraţia preşedintelui Traian Băsescu.

"Nu, domnule primar. Daţi întâi clădirea şi apoi interveniţi", i-a spus şeful statului.

În cele din urmă, primarul Iaşiului a reuşit să ia cuvântul, spunând că a identificat o clădire adecvată.

"Până în acest moment, nu am reuşit cu spaţiile pe care le-am avut noi la primărie să mulţumim Ministerul de Externe din Republica Moldova. Am reuşit totuşi să găsim un spaţiu în centrul oraşului. Sperăm ca soluţia să fie acceptată. N-am reuşit să găsim o altă casă. De aproximativ patru ani ne batem să facem un centru cultural european la Iaşi şi tot nu am reuşit să rezolvăm această problemă", a spus primarul.

El a fost întrerupt de şeful statului în timpul intervenţiei sale.

"E în regulă, domnule primar, am înţeles că nu aţi găsit o clădire adecvată. În rest, e o poveste frumoasă", a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului s-a adresat apoi studenţilor basarabeni, spunându-le că dacă vor să fie respectaţi după ce termină facultatea, atunci când trebuie să acorde un răspuns la o întrebare, acesta să fie "la problemă".

"Să nu vorbiţi despre orice numai despre rezolvarea problemei nu. Acesta-i stilul politicienilor pe care îi vedeţi lăbărţaţi pe toate televiziunile. Fiţi generaţia a altfel de politicieni, care spun da, nu, nu pot. Să aveţi în vedere că Europa are nevoie de altfel de politicieni", le-a spus Traian Băsescu celor aproximativ 350 de elevi şi studenţi basarabeni prezenţi în sală.

Traian Băsescu a mai afirmat că această problemă, privind deschiderea Consulatului la Iaşi, îşi va găsi rezolvare.

"Este o problemă care ştiu că frământă pe destui dintre voi, aveţi acte pe care să le primiţi de acasă şi cred că această solicitare a Guvernului Republicii Moldova îşi va găsi o rezolvare corespunzătoare foarte repede. Cu atât mai mult cu cât noi, după instalarea noului Guvern, am reuşit să achiziţionăm repede clădiri pentru cele două consulate, Bălţi şi Cahul, şi, probabil foarte curând, un birou consular la Ungheni", a adăugat şeful statului.

Ministerul de Externe din Republica Moldova a solicitat autorităţilor ieşene încă de anul trecut găsirea un spaţiu adecvat pentru funcţionarea Consulatului, însă până în prezent municipalitatea nu a identificat un imobil care să corespundă cerinţelor oficialilor moldoveni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici