Băsescu: Marea Neagră este partea cea mai sensibilă din regiune, stomacul moale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, că Marea Neagră a devenit partea cea mai sensibilă din regiune, vulnerabilitatea cea mai mare şi "stomacul moale", şi a pledat pentru consolidarea flancului estic al Alianţei.

312 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Marea Neagră este partea cea mai sensibilă din regiune, stomacul moale

Băsescu: Marea Neagră este partea cea mai sensibilă din regiune, stomacul moale (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele a arătat, în conferinţa de presă comună cu Anders Fogh Rasmussen, că a discutat cu oficialul NATO la Cotroceni despre "situaţia de securitate din Marea Neagră", menţionând că este vorba despre o "situaţie care s-a deteriorat consistent şi care acum are o altă imagine, după anexarea Crimeei şi dezvoltarea unui alt centru de putere în Crimeea, care de data aceasta nu se mai află sub controlul ucrainean".

"După Nagorno Karabah, Osetia, Osetia de Sud, Abhazia, Transnistria, iată un nou punct pe harta Mării Negre unde se află concentrate forţe militare ale Federaţiei Ruse care creează instabilitate şi dezechilibre în raportul de forţe din Marea Neagră, dezechilibre care vor trebui compensate", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a explicat că a subliniat "necesitatea consolidării flancului estic al Alianţei, aducând ca argument şi dezechilibrul strategic creat în Marea Neagră".

Traian Băsescu a mai precizat că nu este o noutate, pentru că "problema consolidării flancului estic s-a pus imediat ce Federaţia Rusă a început operaţiunile de preluare a Crimeei", şi a adăugat că "navele americane, avianele canadiene, suplimentarea trupelor terestre americane s-au făcut imediat, în acest proces de consolidare şi de încerare de restabili echilibrele strategice, pe flancul de est al Alianţei".

"În opinia noastră, Marea Neagră a devenit, acum, partea cea mai sensibilă în regiune. Este vulnerabilitatea cea mai mare pe care o avem. Este, dacă vreţi, stomacul moale", a mai comentat Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici