Băsescu: Ne preocupă problema Ucrainei, am avut trei şedinţe pe acest subiect şi or să mai fie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, după ce a semnat în cartea de condoleaţe deschisă la Ambasada Ucrainei, că problema acestei ţări ne preocupă şi a arătat că a avut trei şedinţe de lucru pe situaţia din Ucraina, la Palatul Cotroceni şi vor mai fi şi alte întâlniri.

310 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ne preocupă problema Ucrainei, am avut trei şedinţe pe acest subiect şi or să mai fie

Băsescu: Ne preocupă problema Ucrainei, am avut trei şedinţe pe acest subiect şi or să mai fie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Întrebat despre şedinţele de lucru care au avut loc în weekend, la Palatul Cotroceni, pe tema situaţiei din Ucraina, preşedintele Traian Băsescu a spus: "Problema Ucrainei ne preocupă, pentru că avem 640 de kilometri de frontieră cu Ucraina şi nu au fost două, au fost trei ( şedinţe - n.r.) şi or să mai fie".

Referitor la românii din Ucraina, şeful statului a arătat că situaţia este bună şi că aceştia nu sunt angrenaţi în conflicte.

"Deocamdată sunt într-o situaţie bună, adică nu sunt angrenaţi în conflicte, problema este să se revină la dreptul de a utiliza limba română, pentru că numai aşa Ucraina va reuşi să stea unită, dacă minorităţile vor avea respectul cuvenit din partea puterii. Inclusiv minoritatea rusă trebuie să aibă dreptul să se exprime în limba maternă", a comentat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a semnat, marţi, în cartea de condoleanţe deschisă la sediul Ambasadei Ucrainei în România, în memoria victimelor evenimentelor din Ucraina.

Traian Băsescu a aprins şi o candela, în faţa Ambasadei, unde au fost depuse flori şi lumânări în memoria victimelor din Kiev.

Preşedintele a fost întâmpinat la sosire de ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer.

Preşedintele Băsescu a transmis în ultima perioadă mai multe mesaje cu privire la situaţia din Ucraina.

Potrivit unui mesaj transmis duminică de Administraţia Prezidenţială, preşedintele Traian Băsescu salută cele mai recente evoluţii din criza internă profundă traversată de Ucraina în ultimele luni.

În opinia şefului statului român, încetarea violenţelor, renunţarea la reprimarea în forţă şi excesivă a protestelor cetăţenilor ucraineni sunt precondiţii pentru revenirea la un climat de linişte, necesar lansării unui proces politic amplu de stabilizare internă a ţării.

Traian Băsescu face apel la toţi liderii politici din Ucraina să manifeste "calm, reţinere, pragmatism şi prudenţă, disponibilitate maximă la dialog şi flexibilitate pentru obţinerea unui amplu consens absolut necesar pentru ieşirea ţării din criză, stabilizarea climatului intern şi redresarea economiei".

"Renunţarea la accente sau acţiuni extremiste sau naţionaliste ar contribui, de asemenea, la obţinerea consensului naţional", se mai arată în mesajul preşedintelui Băsescu.

Şeful statului arată în mesajul său că "România, ca stat vecin şi membru al Uniunii Europene şi al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), susţine independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, care trebuie urmărite şi garantate de către întreaga clasă politică ucraineană şi de către comunitatea internaţională".

"Luând în considerare informaţiile existente în prezent, redresarea economiei Ucrainei prin asistenţa comunităţii internaţionale este unul dintre principalele obiective pe termen scurt şi mediu, alături de asigurarea stabilităţii politice şi sociale. Respectarea deplină a drepturilor fundamentale şi a valorilor democratice trebuie să guverneze deplin evoluţiile din Ucraina în perioada următoare", susţine preşedintele Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici