Băsescu Nu văd un nou Iliescu la socialişti şi nici un nou Băsescu de dreapta

Preşedintele Traian Băsescu susţine că "socialiştii" nu au un nou Iliescu şi nici dreapta nu are un nou Băsescu, el precizând că Victor Ponta sau Crin Antonescu nu par a fi soluţia pentru funcţia supremă în stat, dar Monica Macovei, Emil Boc sau Mihai Ungureanu sunt potriviţi pentru prezidenţiale.

246 afișări
Imaginea articolului Băsescu Nu văd un nou Iliescu la socialişti şi nici un nou Băsescu de dreapta

Ion Iliescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Preşedintele afirmă, într-un interviu pentru "România Liberă", că Victor Ponta nu va fi niciodată un lider de forţă, el afirmând, de asemenea, că dintre liderii PDL Elena Udrea este cea mai puternică, dar nu se gândeşte la prezidenţiale.

Întrebat pe cine vede la Cotroceni după plecarea sa, Băsescu a răspuns: "Am fost recent pe Muntele Găina – de la cel puţin cinci oameni maturi, trecuţi prin viaţă, am primit această întrebare. Dar ei nu se aşteptau să le dau nume, ei nu vedeau cine ar putea fi. Ei nu-i vedeau nici pe Crin Antonescu, nici pe Victor Ponta ca fiind soluţii".

El a spus că a încercat să îi facă discipolii săi pe Sulfina Barbu, Roberta Anastase, Anca Boagiu, Monica Macovei, Elena Udrea, Emil Boc, Daniel Funeriu, Eugen Tomac sau pe cei din grupul intelectualilor – Cristian Preda, Theodor Paleologu, Sever Voinescu.

"Nu ştiu dacă vreunul dintre ei va adopta felul meu de a face politică, dar nu acest lucru este important. Important este să creadă în ce fac. (...) Cinstit vorbind, inteligenţi sunt toţi, pregătiţi în profesiile lor sunt toţi, buni politicieni sunt toţi, dar dacă printre ei este cineva foarte puternic, aceea e Elena Udrea, oricât nu v-ar plăcea. Privesc cu mare atenţie şi la Adrian Papahagi, care şi el pare a fi un om puternic, rezistent la presiunea politică şi mediatică", a spus Băsescu.

Întrebată ce şanse ar putea avea Udrea la prezidenţiale, Băsescu a răspuns: "Cred că nici nu se gândeşte la aşa ceva. E prea tânără. Ea trebuie să se mai rodeze în Executiv, în Parlament, sau ca opozant convingător. Mai degrabă, în acest moment, Monica Macovei, dacă discutăm despre femei-candidat (...) Cred că e profilată pentru funcţia de preşedinte şi prin vârstă şi prin abordările extrem de pragmatice când vine vorba despre stat, despre funcţionarea justiţiei. Dar asta dacă rămânem strict în zona femeilor, pentru că altfel ar exista şi destui bărbaţi care s-ar califica pentru cursa prezidenţială şi mă refer în primul rând la Emil Boc sau la MRU. Poate că în timp se mai ridică şi alţii. Altfel, însă, rămân un politician cu multă încredere în capacitatea profesională şi în rezistenţa la presiuni de orice natură a femeilor. Priviţi doar la ICCJ sau la Parchetele mari. După ce am numit în fruntea acestor instituţii femei, a început să funcţioneze mai bine şi justiţia. Sigur, Daniel Morar şi Codruţ Olaru nu sunt femei, dar Codruţa Kovesi, Lidia Stanciu, Gabriela Popa, Alina Bica sunt femei şi au făcut o treabă foarte bună".

Întrebat ce s-a întâmplat în relaţia sa cu Vasile Blaga, Băsescu a spus că a fost "deosebit" de apropiat de acesta. "Ca secretar general era în regulă, dar mesajul lui din partid m-a deranjat, cum m-a deranjat şi încercarea lui de a parveni în fruntea partidului în 2011 pe fondul efectelor măsurilor de austeritate aplicate de Emil Boc, sau sabotajul continuu al guvernării, până la pierderea acesteia în 2012, după ce el şi echipa lui n-au reuşit schimbarea lui Boc în 2011. Până la urmă, Boc a câştigat Primăria Cluj, iar ei abia au intrat în Parlament", a spus Băsescu.

Pe de altă parte, preşedintele a spus că nu crede că venirea fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu în PDL ar putea schimba imaginea PDL.

"Cătălin Predoiu a încercat să-şi facă propriul partid, Forţa Nouă, n-a reuşit să strângă semnăturile, a avut şi nişte discuţii cu mine, despre Mişcarea Populară – spun aceste lucruri pentru că el le-a făcut publice. Cred că el vizează alegerile prezidenţiale din 2014. (...) Trebuie să ne amintim totuşi că, din punct de vedere al capacităţilor sale electorale, Cătălin Predoiu a pierdut în 2008 alegerile parlamentare în faţa unui om care a ajuns la puşcărie, Marian Ghiveci. Una este să ai o anumită prezenţă şi inteligenţă şi alta e să ai capacitatea de a aduce voturi: nu sunt sinonime. Şi mai este un lucru: capacitate de asumare a acţiunilor, iar aici este interesant de urmărit câte din actele normative emise de Guvernul Boc au şi semnătura dlui Predoiu. Veţi constata că cele mai multe sunt semnate de secretarii de stat.

Întrebat cine ar putea aduce voturi la Mişcarea Populară, Băsescu a spus: "Greu de spus. E abia începutul. Sunt convins că în tot spectrul românesc se pune problema formării unor echipe. Nu văd un nou Iliescu în tabăra socialiştilor şi nici – scuzaţi-mi lipsa de modestie – un nou Băsescu pe dreapta".

Întrebat dacă Victor Ponta are stofă de lider, Băsescu a răspuns: "Nu. Nu va fi un lider de mare forţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici