Băsescu: Nu voi accepta un ministru la Justiţie fără o carieră morală, profesională ireproşabilă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la CSM, că nu va accepta să desemneze un ministru al Justiţiei care nu are o carieră profesională şi morală ireproşabilă.

3 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu voi accepta un ministru la Justiţie fără o carieră morală, profesională ireproşabilă

Băsescu: Nu voi accepta un ministru la Justiţie fără o carieră morală, profesională ireproşabilă

El le-a spus membrilor CSM că doreşte să le spună câteva cuvinte despre faptul că a întârziat desemnarea ministrului Justiţiei.

"Nu voi accepta să desemnez un ministru al Justiţiei care nu are o carieră profesională şi morală ireproşabilă. Foarte mulţi vin şi spun «Da şi tu.». Eu sunt ales, cu bunele şi cu relele mele, dar un ministru al Justiţiei, nu voi accepta să semnez ca un notar în orice condiţii sau orice persoană", a declarat şeful statului.

Potrivit acestuia, Constituţia prevede că premierul propune un ministru, iar preşedintele decide.

"Vă asigur că nu voi ceda la ideea că la Ministerul Justiţiei să vină un bun specialist acceptat de dumneavoastră şi care cel puţin la nivel de probe să fie ireproşabil, că bârfe sunt multe", a afirmat Băsescu.

El a ţinut să menţioneze că nu a făcut aceste declaraţii pentru a intra în dialog cu alte instituţii ale statului, ci doar pentru că ministrul Justiţiei este membru CSM.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, marţi, premierului Călin Popescu Tăriceanu, într-o scrisoare, să renunţe la propunerea de numire a Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, deoarece percepţia publică negativă asupra faptelor acesteia nu duce la creşterea încrederii în justiţie.

Miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare de răspuns în care susţine că şeful statului nu poate cere o altă persoană pentru funcţia de ministru din simplul motiv că nutreşte "o antipatie politică şi personală" faţă de cea nominalizată şi respinge cererea de a prezenta o altă propunere.

Conform Deciziei Curţii Constituţionale 356/2007, preşedintele României nu are drept de veto, dar are dreptul să verifice dacă persoana nominalizată pentru funcţia de ministru îndeplineşte "condiţiile de corespundere în funcţie" şi poate cere primului-ministru să renunţe la propunerea formulată şi să facă o nouă nominalizare. Curtea Constituţională subliniază că respingerea candidaturii la funcţia de ministru trebuie să fie "motivată".

Decizia Curţii Constituţionale a fost formulată ca răspuns la sesizarea premierului Tăriceanu în legătură cu refuzul preşedintelui Băsescu din primăvara lui 2007 de a-l numi pe Adrian Cioroianu în funcţia de ministru de Externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici