Băsescu promite să rămână un preşedinte implicat

Traian Băsescu a declarat, vineri, la RRA, că, dacă va obţine un nou mandat de şef al statului, va rămâne un "preşedinte implicat", deoarece un şef de stat nu poate rămâne "ascuns la Cotroceni când lucrurile nu merg cum trebuie la Guvern".

21 afișări
Imaginea articolului Băsescu promite să rămână un preşedinte implicat

Băsescu promite să rămână un preşedinte implicat (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Categoric voi rămâne un preşedinte implicat, deci putem să-i spunem jucător. Implicat, pentru că prin acţiunile preşedintelui el trebuie să lucreze cu o bună parte a Guvernului. Preşedintele este exponentul cel mai important al politicii externe, deci trebuie să lucreze cu ministrul de Externe, preşedintele este comandantul forţelor armate, deci trebuie să lucreze cu Ministerul Apărării, cu Ministerul de Interne, preşedintele este responsabil de starea de urgenţă, la Guvern este tot sistemul de urgenţă", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că preşedintele are dreptul să consulte Guvernul în orice problemă.

"Nu mai vorbim de CSAT. În afară de serviciile secrete, care nu sunt ale Guvernului, jumătate din Guvern este şi membru CSAT, deci parteneriatul preşedinte-Guvern este unul obligatoriu prin Constituţie", a mai spus Băsescu.

El a apreciat că experienţa unui mandat de cinci ani i-a adus "şi ceva mai multă înţelepciune în a lucra cu Guvernul şi cu Parlamentul".

"Pentru că am avut destule momente tensionate şi cred eu că pe viitor trebuie evitate, fără însă a se face concesii din punct de vedere al responsabilităţilor Guvernului, pentru că preşedintele mai are o atribuţiune în relaţia cu instituţiile statului, inclusiv cu Guvernul: este obligat prin Constituţie să-i reprezinte pe români. Ori este clar că această obligaţie pe care o ai, creată şi de modul cum devii preşedinte, prin votul electoratului, nu permite preşedintelui o poziţie de non-combat în raport cu Guvernul atunci când Guvernul nu-şi face treaba. Preşedintele nu poate rămâne ascuns la Cotroceni când lucrurile nu merg cum trebuie la Guvern. Hai, în mandatul acesta, să-i spunem un preşedinte implicat", a adăugat Traian Băsescu.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a declarat că are experienţa unui mandat dificil, în care a avut o luptă cu clasa politică şi una cu rechinii care nu au fost protejaţi, şi că, dacă va fi reales şef al statului, va rămâne un preşedinte al românilor.

"Mulţumesc românilor pentru sprijinul pe care mi l-au acordat în aceşti cinci ani de mandat. A fost un mandat în care am făcut şi lucruri bune, am făcut şi greşeli. Am experienţa unui mandat dificil, în care am avut o luptă cu clasa politică, o altă luptă cu rechinii nemulţumiţi că nu sunt protejaţi", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că, dacă va dobândi un nou mandat, va rămâne "la fel de loial" românilor şi nu va face compromisul cu "cei care vor un preşedinte pentru ei".

"Eu sunt un preşedinte pentru români, nu un preşedinte pentru rechini şi pentru clasa politică", a mai spus Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici