Băsescu rămâne: niciunul dintre cele trei scenarii pentru scurtarea mandatului preşedintelui nu se poate realiza

Pusă pe masa preşedintelui Traian Băsescu la întâlnirea neoficială de luni seara de către lideriii USL, devansarea datei alegerilor prezidenţiale din noiembrie în mai-iunie 2014 stă exclusiv în mâna actualei majorităţi parlamentare.

596 afișări
Imaginea articolului Băsescu rămâne: niciunul dintre cele trei scenarii pentru scurtarea mandatului preşedintelui nu se poate realiza

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Concretizarea acestei mutări depinde numai de înţelegerile din interiorul USL, şeful statului neavând, cu o majoritate parlamentară de aproape 70%, decât varianta de a juca în public cu demisia pe masă condiţionând-o de renunţarea la mandat a tuturor celor 588 de parlamentari, scenariu complet nerealist. Numai în ipoteza demisiei sau a demiterii, mandatul preşedintelui s-ar putea încheia însă mai devreme. În orice alte condiţii, devansarea scrutinului ar duce doar la alegerea unui preşedinte ţinut pe tuşă şase luni. 

Oficial, USL invocă economia la buget prin comasarea cu europarlamentarele şi campania electorală 2 în 1. În realitate, interesele partidelor ţin de poziţionarea candidaţilor în opţiunile electoratului şi de eliminarea concurenţei. 

Trei scenarii sunt posibile astfel încât Crin Antonescu să intre în cursă cu şase luni mai devreme, evitând astfel o erodare politică. 

Citeşte integraş articolul despre scurtarea mandatului preşedintelui Traian Băsescu pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici