Băsescu regretă vremea când comanda nave ale flotei comerciale

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, că regretă că a trecut vremea în care se afla la comanda unor nave ale flotei comerciale.

222 afișări
Imaginea articolului Băsescu regretă vremea când comanda nave ale flotei comerciale

Băsescu regretă vremea când comanda nave ale flotei comerciale (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului a declarat, la ceremonia de lansare a Parteneriatului între Liga Navală din SUA şi Liga Navală din România, că regretă că a trecut perioada când comanda nave ale flotei comerciale.

"Există un regret al meu în raport cu perioada când eram pe mare, comandam nave ale flotei comerciale, şi nu orice nave! Regretul este că acest timp a trecut. De multe ori mi-aş dori din tot sufletul să revin la perioada în care meseria mă confrunta zilnic cu natura, cu viaţa adevărată. Aş vrea să revin la zilele când aveai decizia fundamentală şi ea nu putea fi decât bună, pentru că altfel riscai să nu-ţi aduci nava şi echipajul acasă. Mi-aduc aminte cu plăcere momente care se povestesc şi astăzi în folclorul marinăresc, fie că este vorba de incendiul prin care am trecut cu nava Argeş, prin bombardamentul prin care am trecut cu petrolierul Crişana sau prin momentele extrem de dificile din strâmtori cu nava care mi-a fost cea mai dragă: petrolierul Biruinţa", a afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului a vorbit apoi despre "sentimentul utilităţii" şi despre sentimentul de a depinde de tine însuţi, dar şi despre acea "echipă formidabilă" care este "un echipaj, de la marinarul stagiar şi până la comandant".

"Aveai sentimentul responsabilităţii maxime şi al dăruirii maxime. Ştiai şi toţi cunoaştem bine acest sentiment, când te dedici acelei bucăţi de ţară, când îi dai tot ca să-ţi dea siguranţă, când îi dedici ziua şi noaptea navei, echipajului tău, asta-ţi este meseria", a spus Băsescu.

Fostul comandant de navă a mai vorbit despre "meseria" de marinar, pe care o consideră o meserie "pentru oameni generoşi şi puternici, pentru oameni drepţi, pentru oameni care au forţa să înfrunte cu exactitate şi curaj natura".

"Avem o meserie care ne scoate întotdeauna câştigători în contruntarea cu natura, avem o meserie care ne face să avem o altă dimensiune a pericolului şi a riscului. Astăzi sunt valuri de vorbe şi unii au impresia că e nu ştiu ce ispravă cu aceste valuri de vorbe şi îţi dai seama că în raport cu un val din Atlantic vorbele nu înseamnă nimic, sunt ridicole. Noi suntem căliţi să stăm cu valul cât muntele în faţa noastră şi ştim că nu avem voie să greşim", a afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului i-a felicitat pe cei care au avut "îndrăzneala de a se constitui într-o asociaţie care-şi propune să promoveze marina şi oamenii ei" (n.r. - Parteneriatul între Liga Navală din SUA şi Liga Navală din România).

"Nu este uşor, pentru că cei care nu ne cunosc pe navele noastre ne văd ca ei. Este foarte greu să explici diferenţa dintre corectitudinea noastră şi scara lor de valori, este foarte greu să explici că, natura nefăcând compromisuri cu noi pe mare, ne-am educat cu spiritul lipsei compromisului. Este extraordinar de greu să explici când vrei altceva faţă de cei mulţi, în schimb, o lume ca a noastră, dreaptă şi cinstită, că vrei o lume în care compromisul nu poate fi decât în interes public. Acel compromis public pe care-l făceam când plecam cu nava pe mare fără să fie în stare perfectă, dar plecam pentru că era un interes public. Nava trebuia să plece", a mai spus Băsescu.

Şeful statului a mai vorbit, în discursul său, şi despre "puternica tradiţie a marinei române", reamintind de pânzare, de nava şcoală Mircea, dar şi de fregatele Regina Maria, Mărăşeşti sau Regele Ferdinand, precum şi de petrolierul Biruinţa, toate făcând parte din istoria marinei.

În acelaşi context, Băsescu a spus că Portul Constanţa este "unul din cele mai mari porturi ale Europei", cu "cel mai mare terminal de containere din bazinul Mării Negre" şi a enumerat şantierele navale de la Constanţa, Mangalia, Midia, Galaţi, Brăila, Tulcea, Olteniţa, toate reprezentând, în opinia şefului statului, "forţa marinei române".

"România maritimă este o putere, o capacitate de a furniza securitate, echipamente, facilităţi. Avem infrastructuri valoroase care fac din România o ţară atractivă, dincolo de mare ne-a dat Dumnezeu şi Dunăre şi ne-a făcut să fim legaţi prin Constanţa, Canalul Dunăre-Marea Neagră sau Canalul Sulina cu Rihnul şi cu Mainul şi capătul drumului de ape interioare ajunge până la Rotterdam", a mai spus şeful statului.

Traian Băsescu a ajuns, luni, în jurul orei 16.00, la Academia Navală "Mircea cel Bătran" din Constanţa, unde a participat la ceremonia de lansare a Parteneriatului între Liga Navală din SUA şi Liga Navală din România.

Programul evenimentului a cuprins informări referitoare la tradiţia şi rolul Ligii Navale a Statelor Unite, precum şi teme privind formarea, misiunea şi obiectivele Consiliului Mării Negre. Consiliul Mării Negre este format, în prezent, din 25 de asociaţii aparţinând Statelor Unite ale Americii, României şi Bulgariei.

La ceremonie, au participat reprezentanţi ai organizaţiilor ligilor navale americane, române şi bulgare, reprezentanţi ai conducerii Statului Major al Forţelor Navale şi ai agenţiilor şi firmelor din domeniul maritim şi de apărare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici