Băsescu: Relaţia cu SUA va fi caracterizată de continuitate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că relaţia cu SUA va fi caracterizată de "continuitate", adăugând că "o prietenie demnă e atunci când ambii parteneri ştiu să dăruiască", iar România a dovedit în aceşti ani Statelor Unite că este "un partener de nădejde".

23 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Relaţia cu SUA va fi caracterizată de continuitate

Băsescu: Relaţia cu SUA va fi caracterizată de continuitate (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Continuitate este cuvântul care va caracteriza relaţia noastră cu Statele Unite. Vrem o colaborare strânsă cu America pentru valorile pe care ea le simbolizează - democraţie, respectul pentru drepturile omului, eficienţă economică, siguranţă", a declarat Traian Băsescu, la Cotroceni, la întâlnirea cu ambasadorii acreditaţi la Bucureşti.

Şeful statului a mai spus că România doreşte să dezvolte parteneriatul strategic cu SUA pe componentele sale esenţiale - cooperare economică, dialog politic, problematica vizelor şi securitate.

"O prietenie demnă este atunci când ambii parteneri ştiu să dăruiască, iar noi am dovedit în aceşti ani Statelor Unite că suntem un partener de nădejde, fie că ne referim numai la Afganistan sau la recent încheiata misiune în Irak", a adăugat Băsescu.

El a mai spus că România se poate baza pe creşterea în continuare a cooperării economice cu Statele Unite, pe atragerea de noi investiţii americane, pe sprijinul SUA în proiectele esenţiale pentru securitatea energetică, precum proiectul Nabucco sau terminalul de gaze lichefiate de la Constanţa, pe liberalizarea treptată a regimului de vize sau pe colaborarea strânsă în domeniul securităţii.

"Asigurarea securităţii României nu poate fi concepută fără o relaţie transatlantică strânsă, al cărei pilon este alianţa nord-atlantică", a conchis Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici