Băsescu: Renunţ la mai mult de un an de mandat dacă ei acceptă revizuirea Constituţiei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la 10Tv, că este dispus să renunţe la mai mult de un an de mandat dacă politicienii sunt dispuşi să accepte revizuirea Constituţiei, menţionând că exclude, în acest context, varianta de a fi premier.

397 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Renunţ la mai mult de un an de mandat dacă ei acceptă revizuirea Constituţiei

Băsescu: Renunţ la mai mult de un an de mandat dacă ei acceptă revizuirea Constituţiei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Traian Băsescu a explicat că există un "decalaj" care l-a făcut să susţină revenirea la mandatul de patru ani al preşedintelui. "Şi nu pentru că îmi convine sau nu, ci pentru că aşa e bine pentru ţară: să fie odată alegerile prezidenţiale şi parlamentare", a comentat preşedintele.

El a dat ca exemplu situaţia actuală, explicând că a pus presiune pe Guvern pentru adoptarea legilor care intră în programul de modernizare pe care l-a susţinut în campanie. "Dar eu abia acum, în iunie, am un an şi jumătate de mandat. Deci eu sunt la început de mandat, pe când Guvernul este la sfârşit de mandat ", a spus preşedintele. Băsescu a adăugat că, din acest motiv, el şi Guvernul au "abordări diferite".

El a fost întrebat în acest context dacă este gata să renunţe la un an de mandat: "Renunţ. Dacă ei revizuiesc Constituţia şi stabilim să suprapunem din nou mandatele, renunţ la atât cât este nevoie ca să suprapunem din nou mandatele".

Întrebat ce anume înseamnă acest lucru şi când ar fi alegerile parlamentare şi prezidenţiale, preşedintele a spus: "În noiembrie 2012". "Renunţ şi la mai mult de un an numai să revizuiască Constituţia şi să suprapunem mandatele", a spus preşedintele la 10TV.

El a ţinut să sublinieze, răspunzând unei întrebări, că nu îşi doreşte să fie premier. Întrebat dacă şi-ar dori să facă o emisiune televizată, Băsescu a răspuns negativ, dar a menţionat că ar veni la emisiuni dacă ar fi invitat. "Aş veni cu plăcere pe urmă. Ştii, să nu mai ai treabă cu politica şi să-ţi dai cu părerea... O să vin. Dacă mă invitaţi, vin. Ce vă spun însă sigur este că nu rămân în Executiv, nu-mi mai trebuie nimic după... Îmi ajunge", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a făcut o precizare şi în legătură cu momentul care ar urma să aibă loc următoatele parlamentare şi prezidenţiale: "O să sară acum să-mi spună «Nu-i adevărat, alegerile prezidenţiale şi legislative sunt în acelaşi an». Iar eu spun: «Nu-i adevărat, pentru că alegerile legislative s-au tot împins, aduceţi-vă aminte, a fost septembrie, a fost noiembrie, iar acum pot ajunge în februarie, pentru că mandatul este de patru ani plus trei luni»".

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, recent, că este dispus să renunţe la o parte din mandat pentru ca prezidenţialele şi legislativele să se suprapună din nou.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici