Băsescu: Republica Moldova se poate transforma într-un eşec de proporţii. Nu va fi membră a UE

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, vineri seară, că Republica Moldova nu va fi membră a UE, precizând că această ţară, în care România a investit mult efort politic, se poate transforma "într-un eşec de proporţii".

1375 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Republica Moldova se poate transforma într-un eşec de proporţii. Nu va fi membră a UE

Băsescu: Republica Moldova se poate transforma într-un eşec de proporţii. Nu va fi membră a UE

Întrebat dacă România a pierdut Republica Moldova, Traian Băsescu a spus că, după părerea sa, "neimplicarea la momentul formării Guvernului (de la Chişinău) înseamnă o Moldovă pierdută".

Totodată, el a precizat că Republica Moldova "se poate transforma într-un eşec de proporţii". "Noi am investit mult efort politic în Republica Moldova", a spus Băsescu la Realitatea Tv.

"R. Moldova nu va fi membră în UE. După lecţia Ucrainei nu se mai face extindere în Est. Balcanii au rămas singura zonă în care UE se mai poate extinde", a explicat fostul şef al statului, adăugând că "Moldova mai poate ajunge în UE doar prin unire cu România".

Întrebat dacă crede în unire, Traian Băsescu a spus că "depinde de oamenii politici din fruntea ţării dacă vor aduce argumentele necesare sau nu".

El a mai spus că Rusia "nu va mai da drumul nici Ucrainei, nici R. Moldova spre UE" şi şi-a exprimat convingerea că, după Ucraina, Bruxelles a înţeles că "s-a atins linia roşie pe care Moscova n-o mai acceptă trecută".

Traian Băsescu a făcut aceste declaraţii la Realitatea TV, unde a participat timp de două ore la o emisiune moderată de Octavian Hoandră, cei doi atacându-se reciproc aproape în permanenţă.

Încă de la început, moderatorul i-a spus fostului preşedinte că l-a ”detestat” întotdeauna, fără însă a-l urî, în timp ce Băsescu i-a replicat că are o părere foarte proastă despre el şi caracterul lui şi că dacă nu ar fi venit el la emisiune audienţa ar fi fost zeo. La un moment dat, moderatorul a afirmat că Nicolae Ceauşescu a fost un preşedinte mai bun decât Traian Băsescu. Fostul preşedinte a replicat: ”Este posibil, dar nu o spuneţi cu răutate (..) Trebuie să fii.., nu pun etichetă, dar ca să spui că Ceauşesecu era bun...”.

”Domnule Hoandră, trebuie să vă spun ca şi mie îmi sunteţi, ca om, foarte antipatic. Şi ca ziarist aţi fost foarte slab. Eu am fost un preşedinte bun”, a continuat Băsescu.

Atacurile între Traian Băsescu şi moderator au continuat, de altfel, pe toată durata emisiunii.

Astfel, întrebat, pe un ton ironic, care sunt marile proiecte care s-au concretizat în mandatul său de preşedinte, Traian Băsescu a început să îi răspundă moderatorului, spunându-i: "Dacă aţi fi cinstit, dar nu sunteţi cinstit...", moment în care ceilalţi invitaţi din emisiune l-au întrebat de ce jigneşte moderatorul, iar fostul preşedinte a explicat că acesta foloseşte un tip de minciună prin omisiune.

La remarca imediată a moderatorului că nu el a fost preşedinte pentru 10 ani, Băsescu a replicat: "Domnule Hoandră, eu ştiu ce aţi fost, vai mama dumneavoastră !".

Moderatorul a replicat: "Vai de capul meu !", spunând că el nu a fost marinar prin porturile lumii, iar Băsescu răspunzându-i că, dacă ar fi în stare să fie comandantul unei nave de 306 metri, atunci acesta ar fi mândru de propria persoană.

"Poate aş fi, dar la Anvers nu aş putea fi şef...", a replicat Hoandră, aluzie la faptul că Băsescu a fost şef al reprezentanţei Navrom la Anvers în perioada regimului comunist, poziţie din care acesta a fost acuzat în mediul politic că ar fi scris anumite note pentru fosta Securitate.

Băsescu i-a spus că îl consideră necinstit deoarece îl acuză numai pe el, nu şi pe alţi foşti preşedinţi, de problemele României.

Ulterior, la jumătatea emisiunii, în studio a ajuns şi Rareş Bogdan, care i-a spus fostului preşedinte că nu îi face plăcere să îl vadă, dar că l-a sunat Cozmin Guşă: ”M-a sunat Guşă, mi-a stricat seara, eram cu fiul meu la Snagov”.

Băsescu a replicat: ”Nu mă jigniţi, domnul Rareş Bogdan”.

Atacurile între fostul preşedinte Traian Băsescu şi moderatori au continuat, fostul preşedinte spunându-i de mai multe ori lui Rareş Bogdan că este ”necinstit” şi că minte. De asemenea, fostul şef al statului i-a mai spus moderatorului că nu se uită la emisiunea lui pentru că vorbeşte numai el şi în acest fel îşi umileşte invitaţii.

Spre final, în emisiune a intrat şi Cozmin Guşă, căruia fostul preşedinte i-a spus că are ”probleme cu matematica şi cu logica” şi că este un analist foarte slab.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici