Băsescu: România mai bine se băga la Chişinău, decât la Kiev. Avea chei, nu le-a folosit

Traian Băsescu a declarat că România, în loc să se gândescă la vizite la Kiev, mai bine se băga la Chişinău, întrucât avea chei, pe care nu le-a folosit, ajungându-se astfel la faptul că Guvernul Leancă nu a primit votul de încredere în Parlament, iar Moldova începe să dea "semne de rateu".

587 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România mai bine se băga la Chişinău, decât la Kiev. Avea chei, nu le-a folosit

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că era "previzibil şi inadmisibil" faptul că guvernul Leancă nu a primit votul de încredere al Parlamentului Republicii Moldova.

"S-au dus în Parlament neavând alianţele făcute. Greu de explicat logica politică, n-au avut alianţă nici cu Partidul Liberal, cele două partide PLDM şi PDM, n-au avut alianţe cu un al treilea, trebuia ori cu PL ori cu comuniştii lui Voronin. Nu ştiu ce-a fost atât de drag lor încât n-au reuşit să-i facă o concesie celui mai pro-românesc partid, Partidul Liberal. L-au lăsat în afară şi guvernul a căzut. În locu lui Leancă nu m-aş fi dus în Parlament pentru nimic în lume, ştiind că o să cad. La ce s-a gândit el, că or să-l susţină comuniştii în ultima clipă n-a funcţionat", a afirmat Băsescu.

Referitor la premierul desemnat Chiril Gaburici, Traian Băsescu a apreciat că venind din zona de business, "asta înseamă o R. Moldova care, de unde a fost premiantul Parteneriatului Estic, începe să dea semne de rateu, pentru că, în mod cert, nefiind forţa unui premier om politic nu va reuşi să împingă cu aceeaşi viteză nici Acordul de Asociare nici Acordul de Liber-Schimb".

Fostul preşedinte a mai spus că România ar fi trebuit să se aşeze la masă cu cele trei partide proeuropene din Republica Moldova.

"România, decât să se gândească la vizite la Kiev, la cum să ne băgăm în Ucraina, mai bine se băga la Chişinău. Aveam chei pe care le ştiu cei care trebuie să le ştie, cu care puteam să ne aşezăm la masă alături de cele trei partide politice proeuropene. N-au fost folosite şi s-a ajuns aici", a precizat Traian Băsescu.

Programul şi cabinetul propuse de către premierul în exerciţiu Iurie Leancă nu au obţinut, joi, numărul de voturi necesar în Parlament.

Preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, l-a desemnat, sâmbătă, printr-un decret pe Chiril Gaburici, propus de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), să formeze Guvernul.

Gaburici are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de guvernare şi componenţei noului Executiv.

Programul guvernamental va rămâne, în principiu, acelaşi cu cel prezentat de Leancă, a anunţat preşedintele PLDM Vlad Filat.

Potrivit Constituţiei, după ce şeful statului desemnează un nou candidat pentru funcţia de premier, acesta are termen să se prezinte în faţa Parlamentului în decurs de 45 de zile. Dacă Parlamentul nu va vota candidatul propus de preşedinte, Legislativul va fi dizolvat şi vor fi convocate alegeri anticipate.

Pe de altă parte, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale, pronunţate în octombrie 2013, termenul limită de formare a noului Guvern este de trei luni de la data încetării mandatului fostului Executiv. Acest termen expiră la 9 martie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici