Băsescu: Sigur că devenim o ţintă, dar cel mai mare risc este să ai o ţară care nu se poate apăra

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că, în urma semnării acordului privind scutul antirachetă, România devine o ţintă prioritară, dar că cel mai mare risc este o ţară care nu se poate apăra împotriva rachetelor balistice.

198 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Sigur că devenim o ţintă, dar cel mai mare risc este să ai o ţară care nu se poate apăra

Băsescu: Sigur că devenim o ţintă, dar cel mai mare risc este să ai o ţară care nu se poate apăra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat dacă vor apărea riscuri suplimentare în urma semnării acordului privind scutul antirachetă american pe teritoriu ţării noastre, Traian Băsescu a spus la TVR1: "Nu putem spune că nu, deci ar fi incorect să spun: nu există niciun risc prin instalarea echipamentelor. Sigur că devenim o ţintă pentru cei care intenţionează astfel de lucruri împotriva unui stat NATO sau o ţintă prioritară, aş spune".

Totuşi, şeful statului a susţinut că riscul este contrabalansat de sistemele de securitate necesar a fi implementate în astfel de situaţii.

"Trebuie să existe forţe aeriene capabile să riposteze, să descurajeze orice încercare de lovitură împotriva acestor instalaţii. Trebuie să existe echipamente de securitate care să facă să fie prevenită o astfel de situaţie. Deci, în paralel cu creşterea riscului, se iau măsuri de contrabalansare, de contracarare a acestor riscuri. Însă cel mai mare risc este să ai o ţară care nu se poate apăra împotriva a astfel de lovituri. Acesta este riscul cel mare", a conchis preşedintele Băsescu.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnat, în 13 septembrie, la Washington, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România. Semnarea a avut loc la scurt timp după întâlniri între preşedintele SUA, Barack Obama, vicepreşedintele Joe Biden şi şeful statului român, Traian Băsescu.

Semnarea documentului se produce la un an şi jumătate de la anunţul privind decizia de participare a României la acest sistem, în 4 februarie 2010.

SUA şi România au ales de comun acord baza aeriană de la Deveselu pentru a găzdui sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice, care utilizează un interceptor SM-3 (numit de asemenea şi "Sistemul Terestru Aegis").

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici