Băsescu: Unii diplomaţi, cum este fostul ambasador al Suediei, ajung să fie geambaşi de avioane

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la reuniunea diplomaţilor români, că unii reprezentanţi acreditaţi la Bucureşti, cum ar fi fostul ambasador al Suediei, "ajung până la ridicol, să fie geambaşi de avioane".

987 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Unii diplomaţi, cum este fostul ambasador al Suediei, ajung să fie geambaşi de avioane

Băsescu: Unii diplomaţi, cum este fostul ambasador al Suediei, ajung să fie geambaşi de avioane (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

El a cerut ambasadorilor români să promoveze cu decenţă firmele româneşti în ţările în care sunt acreditaţi.

Totodată, el a făcut şi o remarcă "relativ critică" la adresa ambasadorilor români: "În general diplomaţia românească se limitează la a face strict diplomaţie. Vă rog să mă credeţi că văd la Bucureşti ambasadorii celor mai importante state care au ca activitate diplomatică mai puţin de jumătate în raport cu activitatea de promovare a firmelor din ţara pe care o reprezintă în România şi a intereselor acestor firme. Unii, ca spre exemplu fostul ambasador al Suediei la Bucureşti, ajung până la ridicol, să fie geambaşi de avioane sau mai ştiu eu ce armament. Deci unii merg atât de departe încât ajung până la ridicol, dar ceilalţi au decenţa relaţiei şi o fac aşa cum vă cer şi dumneavoastră să o faceţi: promovaţi firmele româneşti în ţările în care vă aflaţi", a mai spus preşedintele Băsescu.

Fostul ambasador suedez la Bucureşti, Mats Aberg, a susţinut, în această primăvară, oferta ţării sale către partea română legat de avioanele multirol SAAB Gripen, cerând, în momentul în care administraţia de la Bucureşti a optat pentru achiziţionarea aeronavelor F 16, audienţă la Parlament pentru a prezenta avantajele propunerii suedeze.

El a menţionat că ţara sa oferă României avioane multirol noi Gripen C/D în condiţii similare cu cele ale americanilor, care propun F16.

"A fost surprinzător atunci când am auzit că F16 va fi propunerea adresată Parlamentului. Este dreptul suveran al României să aleagă ce avion multirol doreşte. Noi vom merge la Comisia de apărare din Parlament pentru a da toate informaţiile necesare în ceea ce priveşte oferta noastră - finanţare foarte favorabilă pe o perioadă lungă de timp, offset de 100%, respectiv crearea de locuri de muncă în domeniul energiei şi protecţiei mediului", declara Aberg.

Aberg şi-a încheiat mandatul la Bucureşti în iunie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici