Băsescu: Unii membri ai Guvernului s-au grăbit să anunţe creşteri salariale în 2011

Preşedintele Traian Băsescu a criticat faptul că unii membri ai Guvernului s-au grăbit să anunţe, "când nici nu se terminaseră ecourile conferinţei de presă" în care FMI a prezentat mesajul de încredere la adresa măsurilor de austeritate din România, creşteri salariale în 2011.

16 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Unii membri ai Guvernului s-au grăbit să anunţe creşteri salariale în 2011

Băsescu: Unii membri ai Guvernului s-au grăbit să anunţe creşteri salariale în 2011 (Imagine: Bogdan_Maran/Mediafax Foto)

El a declarat că cel mai important mesaj al delegaţiei FMI care a vizitat România este acela că ţara noastră şi-a respectat angajamentele, mai puţin cele legate de arierate.

"Nici nu se încheiaseră ecourile conferinţei de presă şi deja aveam anunţuri ale membrilor Guvernului cum vor mări salariile în 2011", a spus Băsescu la TVR.

El nu a făcut nominalizări.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat luni că fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat cu restructurarea a 60.000 posturi din sistemul public, permite o creştere salarială medie de peste 10%, pentru care rămâne însă de stabilit cum va fi distribuită, în baza sistemului unitar.

Marţi, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat că salariile din sistemul bugetar ar putea reveni începând de anul viitor, în trepte, la nivelurile de dinaintea reducerii cu 25%.

Salariile din sectorul bugetar au scăzut, la 1 iulie, cu 25%, Guvernul vizând asftel reducerea cheltuielilor bugetare, în încercarea de a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 6,8% convenită cu FMI.

Memoramdumul suplimentar de înţelegere convenit cu FMI şi UE, prezentat în luna mai, prevede că Guvernul va elimina cel de-al 13-lea salariu aferent acestui an pentru angajaţii din sectorul public, măsură ce va fi prevăzută în bugetul pentru 2011.

Ulterior, ministrul Finanţelor a declarat că salariile bugetarilor ar putea creşte anul viitor cu 7% în medie pe tot sectorul public, în condiţiile în care vor fi concediaţi 70.000 de angajaţi şi nu se va renunţa la al 13-lea salariu.

Autorităţile române ar putea să majoreze salariile bugetarilor anul viitor, în condiţiile unui proces mai rapid al concedierilor, însă FMI recomandă ca scăderea cu 25% aplicată de la 1 iulie să nu fie inversată, potrivit şefului misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

"Dacă va exista un control ferm al cheltuielilor se va putea face loc pentru anumite majorări de salarii. Sfatul nostru este ca scăderea cu 25% a salariilor bugetarilor să nu fie inversată anul viitor", a spus Franks.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici