Băsescu va face presiuni publice pe instituţii pentru aflarea adevărului despre Revoluţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la B1Tv, că nu-i va graţia pe cei găsiţi responsabili de decizii care au dus la împuşcarea unor oameni în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 şi că va face presiuni publice pe instituţiile statului pentru ca adevărul despre Revoluţie să se afle.

165 afișări
Imaginea articolului Băsescu va face presiuni publice pe instituţii pentru aflarea adevărului despre Revoluţie

Băsescu va face presiuni publice pe instituţii pentru aflarea adevărului despre Revoluţie (Imagine: Emanuel Pârvu/Mediafax Foto)

"Poate este un moment să spun un lucru: ştiu că există o oarecare dezbatere că, după alegeri, preşedintele va graţia pe cei condamnaţi, găsiţi responsabili de decizii care au dus la împuşcarea unor oameni. Nu o să fac acest lucru. Nu o să-l fac pentru că Armatei şi înainte îi scria în Constituţie că este a poporului, iar Armata trebuie să ştie că un singur ordin nu trebuie executat niciodată: atunci când primeşte ordin să tragă în popor. Acest ordin nu se execută", a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că, de obicei, nu se pronunţă despre Revoluţie, deoarece a fost "un privitor la televizor".

"Întotdeauna am avut reţineri să mă pronunţ asupra a ceea ce a fost la Revoluţie, pentru că am fost un privitor la televizor. Foarte rar merg la ceremoniile de marcare a evenimentelor, pentru că acolo, de cele mai multe ori, găseşti oameni care şi-au riscat viaţa. Sigur, uneori îi găseşti şi pe cei responsabili de moartea unora în timpul Revoluţiei. Deocamdată se cam contopesc şi se revendică a fi revoluţionari şi unii şi alţii. Am văzut încrâncenarea lui Mărieş, spre exemplu, care vrea un lucru simplu - adevărul despre Revoluţie, văd şi relaxarea domnului Iliescu, care spune că a fost un rău necesar. Nu cred, atât timp cât în toate ţările foste comuniste revoluţia s-a produs fără victime, fără ca Armata să tragă în populaţie", a adăugat şeful statului.

El a mai declarat că va face presiuni publice pe instituţiile statului pentru ca adevărul despre Revoluţie să se afle.

"Este păcat, pentru că mare parte din responsabili sunt în viaţă. Nu trebuie să piedem şansa de a afla adevărul", a conchis Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici