Băsescu: Voi numi premier USL numai dacă unul dintre partide are majoritatea parlamentarilor

Preşedintele Traian Băsescu a reiterat, luni seară, la TVR, că va numi premier de la USL numai dacă unul dintre partidele componente va avea majoritatea parlamentară, menţionând că articolul 103 din Constituţie, care reglementează desemnarea prim-ministrului, face referire la partide şi nu la alianţ

429 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Voi numi premier USL numai dacă unul dintre partide are majoritatea parlamentarilor

Băsescu: Voi numi premier USL numai dacă unul dintre partide are majoritatea parlamentarilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Eu nu mă joc de-a Constituţia. Ea trebuie citită corect, iar (articolul - n.r.) 103 se referă la partide, nu la alianţe. Alianţele sunt variabile. (Opoziţia - n.r.) să citească articolul acesta, să înţeleagă bine ce s-a întâmplat la aceste alegeri (parţiale - n.r.) şi să decidă în consecinţă", a precizat el la TVR.

Preşedintele a precizat că nici în cazul Alianţei DA din 2004 nu a fost vorba de prevederea constituţională referitoare la majoritatea parlamentară absolută.

"Alianţa DA nu a revendicat 51%. A fost o bătălie politică, au fost consultări cu toate partidele", a explicat el.

Băsescu a subliniat că, potrivit textului constituţional, dacă un partid deţine majoritatea parlamentară absolută, preşedintele ţării nu mai are dreptul să iniţieze consultări cu toate partidele parlamentare.

"Când iei 51%, preşedintele nu mai face consultări. De aceea articolul 103 se referă la un partid, pentru că se exclud consultările, preşedintele nu mai are dreptul să consulte niciun partid când este unul cu 51%. Dacă ar fi vrut Constituţia, ar fi scris: partid, alianţe, asociaţii de bloc şi nu mai ştiu ce. Dar prevede expres: "partid". Tocmai pentru că alianţele sunt variabile, astăzi sunt, mâine nu sunt", a afirmat el.

Întrebat dacă îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia nu va desemna premier din partea USL, Traian Băsescu a spus că, indiferent dacă USL ar obţine 70% sau 30%, negocierile pentru desemnarea unui premier trebuie făcute.

El a precizat că numai în condiţiile în care unul dintre partidele componente ale USL - PSD, PNL şi PC - va avea majoritatea parlamentară absolută, va desemna un premier din partea acelei formaţiuni.

"Dacă în interiorul USL este un partid care are 51 la sută din membrii Parlamentului, nu voi mai chema pe nimeni altcineva (la negocieri - n.r.) decât pe acel partid", a subliniat Băsescu.

Alineatul 1 al articolului 103 din Constituţie prevede că "preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, în urmă cu o săptămână, la Suceava, că liderul PNL Crin Antonescu ar putea fi ales preşedinte al României din 2012, dacă Traian Băsescu nu se va răzgândi şi nu va numi premierul desemnat de USL în cazul în care această alianţă câştigă alegerile parlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici