Beau Biden: Demascarea abuzurilor, condiţie a sistemului judiciar independent

Procurorul general al statului Delaware, Beau Biden, fiul vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, a declarat, joi, la Bucureşti, că pentru ca un sistem judiciar să îşi păstreze independenţa, eficienţa şi credibilitatea, există obligaţia continuă de a demasca abuzurile.

300 afișări
Imaginea articolului Beau Biden: Demascarea abuzurilor, condiţie a sistemului judiciar independent

Beau Biden: Demascarea abuzurilor, condiţie a sistemului judiciar independent (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Această parte a lumii este plină de semnificaţii pentru mine şi pentru vicepreşedintele SUA. Ocazia extraordinară de a fi martorii transformării acestei regiuni nu constituie un studiu academic abstract, ci o fereastră spre acea zonă în care se intersectează idealurile şi realităţile noastre, influenţând vieţile persoanelor şi naţiunilor", a spus fiul vicepreşedintelui, american Joe Biden, Beau Biden, care este şi procuror general al statului Delaware, prezent la ceremonia de inaugurare a sediului ambasadei SUA la Bucureşti.

El a vorbit despre statul de drept şi despre importanţa menţinerii independenţei sistemului judiciar.

"Asemenea României, naţiunea noastră a trecut printr-o revoluţie. Aspiraţia noastră a fost să creăm o guvernare nouă care să apere drepturile omului şi am reuşit acest lucru, bazându-ne pe legile noastre mai mult decât pe conducătorii noştri", a spus el.

El a mai spus că "un sistem judiciar independent este (...) singurul sistem prin care statul de drept poate funcţiona corespunzător adică fără influenţele care corup egalitatea universală".

"Crearea şi susţinerea unui sistem judiciar independent, angajat să aplice principiile statului de drept, nu este un act singular, ci un proces continuu. Chiar şi după ce s-a pus temelia, rămâne obligaţia de a demasca abuzurile şi a corecta condiţiile care le-au permis, pentru ca sistemul judiciar să îşi păstreze independenţa, eficienţa şi credibilitatea", a mai spus Beau Biden.

Beau Biden a mai spus că "piaţa liberă are suficiente variabile, dar corectitudinea şi consecvenţa practicilor de afaceri şi de soluţionare a disputelor nu ar trebui să fie printre ele".

"Regulile contează, de aceea încălcarea lor trebuie să aibă consecinţe concrete, indiferent de bogăţia sau autoritatea părţii care le-a încălcat. În ochii legii, aceşti factori nu au nicio influenţă. Cred că judecătorii care apără statul de drept şi procurorii care rămân vigilenţi în aplicarea legii, ce aparţin unui sistem judiciar independent, nu doar susţin regulile, ci şi contribuie la asigurarea şi continuitatea respectării egalităţii şi cultivă importanţa protejării ei. Însă nu pot face acest lucru singuri. Pentru ca o ţară să-şi ocupe locul de partener între naţiuni, angajarea ei în direcţia unei guvernări corecte şi transparente trebuie să fie temeinică şi universală, cum sunt şi drepturile pe care legile sale încearcă să le apere", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici