BEC a decis că maşinile cu însemnele electorale ale lui Dan Barna nu sunt legale în campania electorală

Biroul Electoral Central (BEC) a respins, miercuri, contestaţiile USR-PLUS la deciziile Birourilor Electorale Judeţene din Maramureş şi Vaslui, care au constatat că maşinile cu însemnele electorale ale lui Dan Barna nu sunt legale în campania electorală pentru prezidenţiale.

3885 afișări
Imaginea articolului BEC a decis că maşinile cu însemnele electorale ale lui Dan Barna nu sunt legale în campania electorală

BEC: Maşinile cu însemnele electorale ale lui Barna nu sunt legale în campania electorală

Biroul Electoral Judeţean Maramureş a admis, pe 18 octombrie, sesizarea organizaţiei PSD şi a dispus înlăturarea însemnelor electorale de pe o maşină din Baia Mare pe care se regăsea "îndemnul de a vota candidatul Dan Barna şi imaginea acestuia, cu specificaţia clară a funcţiei pentru care candidează", arată decizia BEC de miercuri. De asemenea, BEJ Maramureş a dispus emiterea unor adrese către IPJ, Poliţia de Frontieră Română, Jandarmeria Română, poliţiştii locali şi primarului pentru a duce la îndeplinire decizia.

Alianţa USR-PLUS a contestat această decizie, susţinând că a inscripţionat un autovehicul "în scopul exclusiv al utilizării acestuia cu ocazia desfăşurării unor evenimente electorale în teritoriu, după ce, în prealabil, a obţinut aprobarea prealabilă a Autorităţii Electorale Permanente", arată BEC.

Formaţiunea politică care îl susţine pe Dan Barna argumenta că autovehiculul inscripţionat cu însemnele Alianţei USR-PLUS nu aparţine vreuneia din categoriile de materiale de propagandă prevăzute de dispoziţiile legale invocate în cuprinsul deciziei BEJ Maramureş.

"Articolul 36 alin. (2) lit. e) prevede că «în campania electorală pot fi utilizate... şi alte materiale tipărite», fără a interzice materialele tipărite pentru colantarea autovehiculelor, iar o admitere a sesizării formulate de PSD Maramureş pe acest temei ar încălca principiile consacrate de drept - unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem, precum şi «tot ce nu este interzis de lege, este permis»", arată BEC, citând contestaţia Alianţei.

BEC susţine că, din interpretarea textelor legale, rezultă că nu este permisă inscripţionarea unor autovehicule cu mesaje de propagandă electorală si nici amplasarea pe acestea a unor afişe electorale.

"Nu s-ar putea susţine că «alte materiale tipărite», în sensul art. 36 alin. 2) lit. e din Legea nr. 334/2006 ar avea semnificaţia de folie autocolantantă utilizabilă la autovehicule, câtă vreme art. 22 alin. 3) din Ghidul privind finanţarea campaniei electorale la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019 defineşte sintagma ca fiind «materiale tipărite pe suport hârtie»", potrivit BEC.

De asemenea, BEC a menţinut aceeaşi argumentaţie şi în cazul respingerii contestaţiei Alianţei USR-PLUS la decizia BEJ Vaslui, care a fost sesizat de Organizaţia PSD Bârlad. Sesizarea PSD a constatat că pe 16 octombrie, "în perimetrul Pieţei Sfântul Ilie din Bârlad, a fost reperat staţionând un autovehicul aparţinând Partidului Uniunea Salvaţi România inscripţionat cu mesaje de propagandă electorală («Votează Barna Preşedinte»)".

BEJ Vaslui a dispus înlăturarea materialului electoral de pe raza localităţii Bârlad, măsură care va fi aplicată de primar, cu sprijinul organelor de ordine publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici