BIO: Gabriel Oprea, general cu patru stele în rezervă, nominalizat pentru Ministerul Apărării

Liderul parlamentarilor independenţi, generalul cu patru stele în rezervă Gabriel Oprea, nominalizat ministru al Apărării, a făcut parte din Guvernul Boc I, pentru o foarte scurtă perioadă, ca ministru al Administraţiei şi Internelor, fiind propus şi de Liviu Negoiţă pentru acelaşi post.

834 afișări
Imaginea articolului BIO: Gabriel Oprea, general cu patru stele în rezervă, nominalizat pentru Ministerul Apărării

BIO: Gabriel Oprea, general cu patru stele în rezervă, nominalizat pentru Ministerul Apărării (Imagine: Mediafax Foto)

Gabriel Oprea s-a născut la 1 ianuarie 1961, în comuna Fundulea, din judeţul Călăraşi. Este căsătorit şi are doi copii.

El este în prezent deputat independent, lider coordonator al grupurilor de senatori şi deputaţi independenţi.

A fost mai puţin de o lună ministru Internelor în Guvernul Boc I

Oprea a fost mai puţin de o lună ministru al Administraţiei şi Internelor în Guvernul Boc I, între decembrie 2008 şi ianuarie 2009. El a demisionat, după 20 de zile de la numire, de la conducerea MAI, ca urmare a faptului că PSD i-a retras sprijinul politic întrucât nu s-a consultat cu partidul la numirea secretarilor de stat, inclusiv la a lui Virgil Ardelean la DGIPI.

Gabriel Oprea a fost propus recent pe lista Guvernului premierului desemnat Liviu Negoiţă - care şi-a depus mandatul, înainte ca miniştrii propuşi să ajungă la audierile în Parlament - pentru postul de ministru al Administraţiei şi Internelor.

A fost ministru delegat pentru Administratia Publică, în Guvernul Năstase

În perioada 2003-2004, Oprea a fost ministru delegat pentru Administratia Publică, în Guvernul Năstase.

El a deţinut, în perioada 2002-2003, şi funcţia de prefect al Capitalei.

Înainte de 2002, el a mai deţinut funcţiile de preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, director adjunct al Colegiului Naţional de Apărare. El a fost ofiţer de justiţie militară şi ofiţer în Ministerul Apărării Naţionale.

Este doctor în drept la Universitatea Bucureşti

Gabriel Oprea este doctor în drept la Universitatea Bucureşti, a absolvit Colegiul Naţional de Apărare, cursul postuniversitar pe teme de securitate şi siguranţă naţională, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti şi Şcoala militară de ofiţeri Sibiu, specializarea intendenţă.

El este în prezent profesor universitar, conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii.

În anul 2000 a primit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, iar un an mai târziu, în 2001, Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

A fost înaintat în grad prin decret al preşedintelui Băsescu

Din octombrie 2009, când a fost înaintat în grad prin decret al preşedintelui Traian Băsescu, este general cu patru stele în rezervă.

Oprea a fost membru al PSD din 2003 până în 2009. El şi-a anunţat demisia din PSD, unde a fost lider al filialei Ilfov, în 15 ianuarie, la două zile după ce a părăsit funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor.

Recent, într-un comunicat de presă transmis la începutul lunii decembrie, Gabriel Oprea propunea aducerea pe scena politică a unei noi formaţiuni politice, de centru, Uniunea Naţională pentru Progresul României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici