BIOGRAFIE: Apropiat al lui Boc, Cătălin Baba, propus la Educaţie, este acuzat de corupţie de către UBB

Cătălin Baba, propus de conducerea PDL la Ministerul Educaţiei, este unul dintre apropiaţii fostului premier Emil Boc, a fost consilier al acestuia la Guvern şi a fost promovat secretar de stat la Educaţie. El a fost acuzat de acte de corupţie de către conducerea Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj.

4108 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Apropiat al lui Boc, Cătălin Baba, propus la Educaţie, este acuzat de corupţie de către UBB

BIOGRAFIE: Apropiat al lui Boc, Cătălin Baba, propus la Educaţie, este acuzat de corupţie de către UBB (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Cătălin Baba este unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Emil Boc şi face parte din grupul de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB Cluj care l-a urmat pe fostul premier la Bucureşti după numirea acestuia în fruntea Guvernului.

Cătălin Baba, născut în 1967, a absolvit prima facultate, cea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în anul 1995, urmând în paralel cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB), încheiate doi ani mai târziu.

Baba a fost ales în 2001 prodecan, iar în 2004 decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, instituţie unde Emil Boc deţinea funcţia de lector universitar şi unde preda cursuri privind sistemul politic românesc.

Cătălin Baba a colaborat cu Emil Boc imediat după ce acesta a fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca, în iunie 2004, an în care s-a ocupat de stabilirea "diagnozei organizaţionale" a Primăriei Cluj-Napoca, iar ulterior de elaborarea strategiei de dezvoltare pe termen mediu a municipiului în perioada 2006-2007.

El a intrat în PDL, partid condus de Emil Boc, în anul 2008.

Facultatea de Ştiinţe Politice a UBB a fost pepiniera de cadre de unde Emil Boc şi-a selectat colaboratorii pe care i-a dus la Guvern după numirea sa în funcţia de prim-ministru. Printre aceştia s-au numărat Cătălin Baba, Călin Hinţea, Dan Lazăr sau Gabriel Bădescu, numiţi în diverse funcţii în structurile guvernamentale.

Cătălin Baba a fost numit, iniţial, şef al Cancelariei premierului Emil Boc, la începutul anului 2009, după care a fost numit consilier al primului ministru, pentru ca, din octombrie 2009, să fie promovat în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei.

Cătălin Baba a fost, iniţial, unul dintre apropiaţii actualului rector al UBB, Andrei Marga, care l-a numit în 1997 propriul consilier după ce a ajuns ministru al Educaţiei în guvernul CDR. În 2001, Cătălin Baba a fost purtător de cuvânt al UBB, susţinut de rectorul Marga, dar, ulterior, relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat, astfel încât s-a ajuns ca Baba să fie acuzat de către conducerea UBB de fapte de corupţie.

În 2009, după numirea lui Baba în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Colegiul Senatului şi Consiliul Academic al UBB au elaborat o declaraţie în care acesta era acuzat de nepotism.

"A încercat să-şi promoveze fără justificare rudele în funcţii didactice şi a fost oprit de către Rectorat. S-a asociat cu fostul rector de la Universitatea «Bogdan Vodă» pentru a-i promova nepotul, acesta luându-i la doctorat soţia. Şi-a adus în Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării cumnatul, care este medic, cu care îşi scrie lucrările, acestea fiind de fapt lucrări din domeniul sănătăţii publice", se preciza în comunicat.

De asemenea, conducerea UBB l-a acuzat pe Cătălin Baba că nu are lucrări de unic autor (articole, studii, recenzii etc), "puţinele sale scrieri fiind în colaborare cu alţi autori".

"Deşi norma didactică a lui Cătălin Baba cuprinde discipline din domeniul ştiinţelor politice şi politicilor publice, el se ocupă de discipline de sănătate publică, calificarea sa fiind de medic veterinar", se mai arăta în document.

Baba a mai fost acuzat de conducerea UBB şi că, în anul 2005, când deţinea funcţia de decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a UBB, a solicitat o derogare de medie, astfel încât să fie acceptate unele candidaturi pentru mai multe posturi în facultate, printre persoanele vizate fiind şi viitoarea sa soţie, Alina Cherecheş.

Într-un alt comunicat al UBB din 2010, Cătălin Baba era acuzat că îşi foloseşte cumnatul pentru a-i suplini cursurile de Ştiinţe Politice, deşi acesta este absolvent al Facultăţii de Medicină.

"Nepregătindu-se şi nelucrând în specialitate, Cătălin Baba îl foloseşte pe cumnat, Răzvan Cherecheş, angajat pe granturi de la guvern, pentru a-l suplini la cursurile de Ştiinţe Politice (acesta fiind, la bază, absolvent de medicină!). Prin adresa ANPODEPF (nr. 1.412 din 1 aprilie 2008), se atrage atenţia lui Cătălin Baba asupra «managementului defectuos» şi se invalidează decontul său pe un program angajat anterior «în familie», Ministerul Educaţiei solicitând restituirea banilor. Fiind numit la Cabinetul lui Emil Boc, în 2009, Cătălin Baba blochează scoaterea de posturi la concurs până nu i se face şi lui post de profesor universitar, ceea ce Rectoratul a refuzat, pregătirea lui fiind mediocră. Fiind numit la acel cabinet, Cătălin Baba cere, cu adresa nr. 296 din 7 mai 2009, să i se păstreze funcţia pe perioada în care vine la Cluj, cu toate că cererea este ilegală. Mai nou, cu adrese repetate (cea mai nouă este adresa nr. 132 din 15 aprilie 2010), presează Rectoratul să îi creeze specializarea «Politica sănătăţii» în facultate, pentru el şi cumnatul său - ceea ce Rectoratul refuză (cu argumentul ca UBB nu are facultăţi de medicină), fiind vorba de alt act de corupţie", se mai arăta în comunicatul Colegiului Senatului UBB, intitulat "Fraude repetate".

Baba a replicat acuzaţiilor aduse spunând că acestea trebuie dovedite în faţa instanţei şi regretând "comportamentul neacademic, politizat şi iraţional" al rectorului Andrei Marga.

Din declaraţia de avere postată în aprilie 2011 pe site-ul Ministerului Educaţiei, reiese că Baba deţine două terenuri în judeţul Cluj, dobândite în anii 2002 şi 2005, în suprafaţă de 588 metri pătraţi, respectiv 3.500 de metri pătraţi, şi un autoturism Dacia Supernova, cumpărat în 2002.

Baba are două conturi bancare deschise în 2010, unul de 20.000 de lei şi altul de 30.000 de euro, dar are şi un credit bancar de 35.000 de euro, luat în anul 2005 şi scandent în 2030.

Cătălin Baba a trecut în declaraţia de avere faptul că a încasat în anul 2010 venituri din salarii de la UBB, de la Ministerul Educaţiei şi de la Secretariatul General al Guvernului, în sumă de peste 100.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici