Blaga: Rectificarea bugetară este cel mai mare eşec al Guvernului Ponta. PDL cere demiteri

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, joi, la Bistriţa, că rectificarea bugetară "este, indiscutabil, cel mai mare eşec al Guvernului Ponta", PDL cerându-i premierului să-i demită pe cei vinovaţi de estimările bugetare sau să demisioneze el însuşi.

283 afișări
Imaginea articolului Blaga: Rectificarea bugetară este cel mai mare eşec al Guvernului Ponta. PDL cere demiteri

Blaga: Rectificarea bugetară este cel mai mare eşec al Guvernului Ponta. PDL cere demiteri (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Rectificarea bugetară de ieri (miercuri - n.r.) este, indiscutabil, cel mai mare eşec al Guvernului Ponta şi nu este uşor să faci o ierarhizare a nerealizărilor acestui guvern, numai că ieri domnul Ponta a demonstrat, prin această rectificare, dezastrul financiar în care se găseşte astăzi România şi noi îi cerem să arate public cine sunt vinovaţii pentru această situaţie a bugetului României, pentru estimările bugetare din acest an. Nu vorbim de doi lei, vorbim de peste 2 miliarde de euro. Dacă ei sunt în Ministerul de Finanţe, atunci obligaţia domniei sale este să-i elimine imediat în sensul de a-i elibera din funcţii pe miniştrii responsabili, dar, dacă sunt la nivelul Guvernului, atunci trebuie să plece domnia sa", a declarat Blaga.

Liderul PDL a spus că premierul Victor Ponta a făcut o rectificare "din nou negativă", tăind de la capitolul cheltuieli 3,8 miliarde de lei şi a mărit deficitul cu încă 1,2 miliarde de lei.

"Acestea (tăierile - n.r.) i se adună la prima rectificare negativă de patru miliarde de lei, deci peste două miliarde de euro. Lucrurile nici nu aveau cum să nu se întâmple aşa, pentru că, din păcate, domnia sa a oprit toate investiţiile din această ţară (...) Promiteau că vor avea anul acesta încasări din fonduri europene de 12 miliarde de euro. Oficial, pe opt luni, au reuşit să tragă 5 miliarde de euro. Iată deci adevărata faţă a guvernării Ponta, pe care o simte fiecare român a cărui putere de cumpărare a scăzut într-un an agricol bun în care preţurile la legume au fost mai mult decât accesibile faţă de anii trecuţi", a spus Blaga, susţinând că, în cel mai greu an al guvernării PDL, 2010, investiţiile reprezentau 10% din buget.

Liderul PDL a mai acuzat Guvernul Ponta că, deşi a introdus sau a mărit 28 de noi taxe şi impozite, "din cauza faptului că a dezorganizat total ANAF a reuşit să nu încaseze nici măcar 50% din TVA".

Guvernul a aprobat, miercuri, a doua rectificare bugetară din acest an.

Comparativ cu parametrii aprobaţi în contextul primei rectificări bugetare, ordonanţa de rectificare prevede o reducere a veniturilor estimate ale bugetului general consolidat cu 3,4 miliarde lei şi a cheltuielilor cu 2,2 miliarde lei, ţinta de deficit bugetar fiind revizuită ascendent la 15,9 miliarde de lei (mai mare cu 1,2 miliarde lei sau 0,2 puncte procentuale din PIB), respectiv 2,54% din PIB (evaluat la 625,6 miliarde lei).

Cheltuielile de investiţii, care cuprind cheltuielile de capital, cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă, proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare şi alte transferuri de natura investiţiilor, scad la rectificare cu 1,2 miliarde de lei faţă de nivelul aferent rectificării bugetare anterioare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici