Boc a cerut Coaliţiei impozitarea pensiilor pentru TVA mai mică, propunere respinsă de teama CC

Premierul a cerut Coaliţiei, inclusiv luni, impozitarea cu 16% a tuturor pensiilor pe motiv că această impunere fără excepţii, alături de alte măsuri, ar permite o creştere a TVA sub 24%, dar varianta a fost respinsă de teama presiunii sociale şi unei posibile noi decizii de neconstituţionalitate.

42 afișări
Imaginea articolului Boc a cerut Coaliţiei impozitarea pensiilor pentru TVA mai mică, propunere respinsă de teama CC

Boc a cerut Coaliţiei impozitarea pensiilor pentru TVA mai mică, propunere respinsă de teama CC (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Premierul a solicitat în Coaliţie, înainte să anunţe majorarea TVA, impozitarea cu 16% a tuturor pensiilor, considerând că această măsură, combinată cu altele, ar fi permis o creştere a TVA cu mai puţine puncte procentuale. Propunerea a fost supusă la vot în Biroul Permanent Naţional al PDL de vineri, dar a fost respinsă. Luni dimineaţa, în Coaliţie, premierul a cerut iar sprijin din partea partenerilor de guvernare, dar propunerea a fost respinsă din nou, din cauza presiunii sociale anticipate", susţin surse guvernamentale.

Curtea Constituţională a decis vineri că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau printre altele scăderea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

În aceste condiţii, Executivul a decis, sâmbătă, majorarea TVA de la 19% la 24%. Majorarea TVA a fost inclusă în ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, publicată luni în Monitorul Oficial.

Decizia Guvernului a fost precedată de o reuniune a Coaliţiei, în care au fost analizate diferite variante de creştere a TVA.

Surse participante la discuţii au declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că una dintre variantele discutate, vineri, la Guvern a fost impozitarea pensiilor sub 1.000 lei, dar ideea ca şi aceste venituri ale pensionarilor să fie taxate nu a fost agreată de către liderii partidelor care susţin PDL, aceştia refuzând să îşi asume răspunderea politică pentru o astfel de măsură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici