Boc, după întâlnirea cu Netanyahu: România susţine reluarea rapidă a negocierilor directe între părţi în Orientul Mijlociu

România îşi menţine poziţia faţă de situaţia din Orientul Mijlociu şi susţine reluarea negocierilor directe între părţi, ca unica soluţie de asigurare a climatului de pace în regiune, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc, la finalul întâlnirii cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu.

460 afișări
Imaginea articolului Boc, după întâlnirea cu Netanyahu: România susţine reluarea rapidă a negocierilor directe între părţi în Orientul Mijlociu

Boc, după întâlnirea cu Netanyahu: România susţine reluarea rapidă a negocierilor directe între părţi în Orientul Mijlociu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Am avut un schimb de opinii şi în ceea ce priveşte perspectivele evoluţiilor din regiunea Orientul Mijlociu. În sprijinul poziţiei constante pe care România a avut-o întotdeauna în problema procesului de pace în Orientul Mijlociu, am reafirmat susţinerea ţării noastre potrivit căreia soluţia negociată între părţi, fără soluţii unilaterale, este singura de natură să asigure baze reale şi solide pentru pace durabilă. Am subliniat necesitatea reluării cât mai curând posibil a negocierilor directe între părţi", a spus Boc.

El a amintit că între România şi Israel există o tradiţie lungă de colaborare politico-economică foarte bună.

La rândul său, premierul israelian a arătat că este important ca "democraţia să fie instaurată" în Orientul Mijlociu.

"Există multe obstacole în regiune, multe provocări, Iran, Hezbollah. Am discutat despre situaţia care a apărut în regiune, despre pace şi posibilitatea de a menţine pacea. Este important să se instaureze democraţia şi credem că este important ca să fie întrebată România. Sperăm cu toţii ca această primăvară arabă să meargă spre democraţie, iar în România ştiu că aveţi destule probleme, dar succesul, libertatea nu au venit fără a plăti un anumit preţ. Un fel de viaţă superior nu poate veni fără libertate, iar popoarele din Orientul Mijlociu se uită la voi unde eraţi şi unde aţi ajuns, şi cred că puteţi fi un model pentru relaţiile pe care le avem în Orientul Mijlociu, pentru o cale demnă de urmat", a spus Natanyahu în conferinţa de presă susţinută împreună cu premierul Emil Boc.

Netanyahu se află în vizită la Bucureşti, la invitaţia omologului român, aceasta fiind prima vizită a unui şef al Guvernului israelian din ultimii 20 de ani.

Jerusalem Post nota, în ediţia din 10 iunie, că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, are programate vizite în România şi Bulgaria, în cadrul unei campanii diplomatice împotriva demersurilor de recunoaştere la ONU a unui stat palestinian.

Ulterior, el va vizita şi Polonia şi Ungaria, cele patru ţări foste comuniste fiind considerate unii dintre cei mai fermi aliaţi ai Israelului în Europa, potrivit sursei citate.

Polonia şi Ungaria se numără printre cele 18 ţări (dintre care şapte membre UE) care au votat alături de Israel în 2009 împotriva rezoluţiei Adunării Generale ONU de adoptare a raportului Goldstone privind operaţiunea din Gaza, în timp ce România şi Bulgaria s-au abţinut de la vot, alături de alte 13 state membre UE.

Surse diplomatice au afirmat că Israelul încearcă să formeze la ONU o "minoritate critică" de 60 de ţări democratice care să voteze împotriva recunoaşterii statului palestinian, conform aceleiaşi surse.

Votul Adunării Generale ONU privind recunoaşterea unui stat palestinian este programat pentru sesiunea din septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici