Bogdan Aurescu, despre scăderea bugetului MAE: Să ţinem cont că anumite cheltuieli vor fi alocate separat

Bogdan Aurescu a declarat, referitor la scăderea bugetului MAE la un miliard de lei pe 2020, că anumite tipuri de cheltuieli vor fi alocate separat. El a precizat că România a candidat pentru poziţia de membru la Consiliul de Securitate al ONU, însă era ultimul stat membru care nu plătise cotizaţia.

200 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu, despre scăderea bugetului MAE: Să ţinem cont că anumite cheltuieli vor fi alocate separat

Bodgan Aurescu, despre scăderea bugetului MAE: Să ţinem cont că anumite cheltuieli vor fi alocate separat

„E o anumită scădere, dar trebuie să ţinem seama şi de faptul că în primul semestru al acestui an am exercitat Preşedinţia Consiliului UE. Trebuie ţinut seama şi de faptul că anumite categorii de cheltuieli prevăzute pentru anul viitor vor fi alocate separat. Mă refer aici la cheltuielile de personal, unde este o scădere de aproximativ sub 8%, dar care e justificată de faptul că în bugetul anterior, adică cel pe anul acesta, cheltuielile de personal au inclus şi indemnizaţiile pentru cei care au participat de pildă la desfăşurarea şi organizarea alegerilor europarlamentare, referendumul şi cele două tururi al alegerilor prezidenţiale. Pentru alegerile de anul viitor aceste cheltuieli vor fi alocate separat. La fel suntem acoperiţi şi pe ceea ce înseamnă cheltuielile de investiţii şi cele de bunuri şi servicii”, a afirmat Bogdan Aurescu, marţi, la Digi 24, întrebat despre scăderea la un miliard de lei a bugetului MAE, comparativ cu 1,2 miliarde de lei anul acesta.

Ministrul de Externe a explicat că România avea sume restanse pentru diverse cotizaţii, la NATO, la Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră. Aurescu a adăugat că ţara noastră era ultimul stat membru UE care nu îşi plătise cotizaţia la ONU, deşi a candidat pentru poziţia de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizaţiei.

„Există sigur bani şi pentru cotizaţiile în curs, cele pe care trebuie să le plătim anul viitor. Mai avem unele arierate la cotizaţii cu privire la care va trebuie să identificăm soluţii. Probabil că la unele rectificări care se vor face anul viitor. Am reuşit la rectificarea aprobată recent să obţin nişte bani pentru a plăti nişte cotizaţii importante la organizaţii internaţionale importante. De exemplu, am reuşit să achit în felul acesta cotizaţia la bugetul ONU. Vă daţi seama? Noi candidam pentru poziţia de membru nepermanent la Consiliul de Securitate, dar eram ultimul stat din UE care nu îşi plătise cotizaţia la ONU. Am reuşit să achităm şi o parte a cotizaţiei pentru bugetul NATO. Avem în continuare nişte arierate care trebuie să fie acoperite. De asemenea, la Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, la care tocmai am preluat preşedinţia săptămâna trecută, am reuşit să ne achităm cotizaţiile”, a completat Bogdan Aurescu.

Chestionat cât de vechie erau aceste datorii, ministrul de Externe a răspuns: „Pentru Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră am achitat cotizaţia pe anul trecut şi pe anul acesta. La bugetul NATO mai avem încă de acoperit cotizaţia pe acest an şi o parte din cotizaţia pe anul trecut. La ONU era vorba despre cotizaţia pe acest an. Deci avem bani pentru cotizaţiile curente, mai trebuie să prioritizăm pentru cele din anii trecuţi”.

România a candidat pentru funcţia de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU însă, la începutul lunii iunie, locul a fost obţinut de Estonia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici