Borbely: Sistemul electoral actual seamănă cu ruleta rusească. Maghiarii să meargă la vot

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, susţine că sistemul electoral actual "seamănă cu ruleta rusească", iar pentru atingerea pragului de 5 la sută de către Uniune maghiarii trebuie să participe la vot.

481 afișări
Imaginea articolului Borbely: Sistemul electoral actual seamănă cu ruleta rusească. Maghiarii să meargă la vot

Borbely: Sistemul electoral actual seamănă cu ruleta rusească. Maghiarii să meargă la vot (Imagine: Andreea Balaurea / MediafaxFoto)

Într-un comunicat de presă transmis, vineri, Borbely susţine că "sistemul electoral actual seamănă mai degrabă cu ruleta rusească", motiv pentru care Uniunea a desemnat candidaţi în toate colegiile electorale şi consideră că este necesar ca maghiarii să participe la vot pentru ca astfel să poată fi atins pragul de cinci la sută care "poate garanta viitorul comunităţii".

"Partidele politice din Bucureşti remarcă cu o uşoară gelozie faptul că UDMR este una dintre puţinele formaţiuni politice care are candidaţi în toate colegiile electorale. Acest lucru este foarte important tocmai pentru că sistemul electoral actual seamănă mai degrabă cu ruleta rusească. De exemplu, în cazul în care un candidat nu realizează un scor de minimum 50 la sută din voturi, nu este sigur că poate intra direct în Parlament, dar la redistribuire voturile contează. De aceea este esenţial să colectăm toate voturile, atât din zonele în care populaţia maghiară este majoritară, cât şi din cele în care ea este minoritară. (...) Este necesar ca membrii comunităţii maghiare din România să participe la vot, ca să putem atinge pragul de 5 la sută care poate garanta viitorul comunităţii maghiare din România”, arată Borbely, care candidează pentru un nou mandat de deputat în Colegiul 5 din Mureş.

Totodată, vicepreşedintele politic al UDMRP adaugă că este foarte important ca în zonele cu populaţie maghiară majoritară participarea la vot să fie cât mai mare, întrucât voturile strânse de aici pot trimite în Parlament candidaţii din judeţe în care populaţia maghiară este minoritară.

În ceea ce priveşte candidaţii UDMR, Borbely subliniază că Uniunea este "într-un proces continuu de întinerire", astfel că jumătate dintre senatorii şi deputaţii actuali nu mai candidează, apărând mulţi candidaţi noi, tineri, întrucât "experienţa trebuie corelată cu avântul tineresc".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici