Borbely: UDMR întotdeauna a ales calea dialogului, dar sunt şi alte pârghii, precum demonstraţiile

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, că Uniunea întotdeauna a ales calea dialogului pentru apărarea drepturilor minorităţii maghiare, adăugând că există şi alte pârghii, precum demonstraţiile.

126 afișări
Imaginea articolului Borbely: UDMR întotdeauna a ales calea dialogului, dar sunt şi alte pârghii, precum demonstraţiile

Borbely: UDMR întotdeauna a ales calea dialogului, dar sunt şi alte pârghii, precum demonstraţiile (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Întrebat cum poate acum UDMR să protejeze drepturile şi interesele comunităţii maghiare, fiind în opoziţie, unde are mai puţine pârghii, Borbely a spus că puterea trebuie să trateze Uniunea altfel decât pe un partid politic.

"Noi suntem reprezentanţii unei comunităţi, şi nu un partid şi, indiferent de jocul politic, pe noi trebuie să ne trateze altfel puterea decât pe un partid politic. (...) Noi, deocamdată, avem un anumit dialog cu guvernanţii, îi vom provoca la discuţii săptămânile viitoare în legătură cu aceste teme şi vom vedea care vor fi pârghiile", a spus vicepreşedintele politic al UDMR.

Borbely a menţionat că, din 1990, UDMR a ales calea dialogului, şi nu a confruntării, când este vorba de protecţia comunităţii maghiare şi la fel vor proceda reprezentanţii Uniunii şi acum, dar există şi alte posibilităţi, precum demonstraţiile.

"Noi din 1990 am ales calea dialogului, şi nu a confruntării, dar, dacă vom epuiza aceste pârghii, atunci, şi sper că în consens cu alte organizaţii ale minorităţii, vom discuta şi despre alte posibilităţi, cum ar fi şi unele demonstraţii care se pot face şi pe zona regionalizării, cea mai importantă provocare în momentul de faţă", a spus el.

Borbely a subliniat că UDMR este deschisă la dialog, dar dacă, spre exemplu, regionalizarea se va face contra intereselor unei comunităţi, atunci sunt şi căi care ţin de aceste eventuale manifestaţii.

"De trei săptămâni discutăm doar de steagul secuiesc, prefecţii ameninţă în scris primari, preşedinţii consiliilor judeţene şi toată lumea ştie că din punct de vedere legal nu au dreptate... atunci ne punem întrebarea ce fel de stat de drept este România? Ni se aduc acuze nejustificate pe diferite canale de televiziune şi atunci trebuie să stăm de vorbă cu guvernanţii în mod organizat şi să clarificăm: uitaţi, este steagul secuiesc, putem clarifica această problemă sau nu? Regionalizarea: putem să cădem de acord, şi se pot discuta mai multe alternative, sau nu? Noi dorim o discuţie instituţională pentru că suntem reprezentanţii unei comunităţi importante din România, nu partid politic", a conchis Borbely.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici