Camera Deputaţilor a respins cererile justiţiei în cazul Ridzi

Plenul Camerei a respins, marţi, cererea DNA de încuviinţare a percheziţiei informatice în cazul Ridzi, cu 110 voturi "împotrivă", 109 voturi "pentru" şi trei abţineri, precum şi cererea de extindere a cercetării penale, cu 109 voturi "împotrivă", 99 voturi "pentru" şi 14 abţineri.

26 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor a respins cererile justiţiei în cazul Ridzi

Plenul Camerei respinge cererea privind percheziţia informatică în cazul Ridzi (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Pentru a fi admisă, cererea DNA de încuviinţare a percheziţiei informatice avea nevoie de majoritate calificată, respectiv de 168 de voturi "pentru".

Pe de altă parte, cererea de extindere a cercetării penale avea nevoie, pentru a fi admisă, de majoritate simplă, respectiv de jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi.

În consecinţă, ambele cereri au fost respinse.

Anunţul a fost făcut în plen de deputatul Eugen Nicolicea.

Anterior, surse parlamentare declaraseră, pentru MEDIAFAX, că cele două cereri ale justiţiei în cazul Ridzi au fost respinse.

Deputatul PDL, fost ministru al Tineretului şi Sporturilor, Monica Iacob Ridzi, a cerut, marţi, plenului Camerei Deputaţilor, să ţină cont de votul Comisiei juridice, care a votat împotriva adoptării cererilor DNA privind încuviinţarea percheziţiei informatice şi extinderea urmăririi penale.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că vrea să facă un apel la parlamentarii din arcul guvernamental şi în special din PDL de a da un vot "în favoarea justiţiei" în cele două cazuri aflate pe ordinea de zi a Parlamentului.

Preşedintele a spus că "sunt ţări care cuplează accesul în Schengen de ineficienţa sistemului de justiţie din România".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat şi săptămâna trecută, la TVR 1, că, dacă PDL nu revine cu fapte la ceea ce susţinea când era în opoziţie pe tema anticorupţiei, atunci îşi diminuează şansele de a mai fi un partid important pe eşichierul politic.

Preşedintele a mai declarat că decizia din Comisia juridică a Camerei în cazul Ridzi este inadmisibilă din punctul de vedere al PDL, menţionând că speră ca plenul să fie "mai înţelept".

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat procurorul general, Codruţa Kovesi, pentru a solicita Parlamentului României - Camera Deputaţilor, în baza dispoziţiilor articolului 109 alineatul 2 din Constituţia României, articolului 12 şi articolului 19 din Legea 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială, precum şi ale Deciziei nr.270/10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, urmărirea penală faţă de Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului, în prezent deputat, se arăta într-un comunicat al procurorilor.

Fostul ministru al Tineretului este acuzat într-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în formă continuată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici