Cătălin Dancu: DNA va face o extindere în dosarul lui Gheorghe Ştefan, nu el este principalul suspect

Avocatul primarului din Piatra Neamţ a declarat luni, la ieşirea de la DNA, că nu Gheorghe Ştefan este principalul suspect în dosarul intervenţiilor pentru licenţa Giga TV şi că, potrivit anchetatorilor, ar urma extinderea urmăririi penale şi la alte persoane, posibil politicieni şi angajaţi ai CNA.

425 afișări
Imaginea articolului Cătălin Dancu: DNA va face o extindere în dosarul lui Gheorghe Ştefan, nu el este principalul suspect

Catalin Dancu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Cătălin Dancu, avocatul lui Gheorghe Ştefan, a spus că a cerut, la Direcţia Naţională Anticorupţie, să îi permită să studieze dosarul, pentru a vedea probele în baza cărora procurorii îl acuză pe primarul municipiului Piatra Neamţ de instigare la trafic de influenţă.

"Nu ştim câte persoane sunt puse sub acuzare până la acest moment, dar am înţeles de la domnul procuror că vor fi extinse urmărirea şi învinuirile şi faţă de alte persoane. Eu la acest moment bănuiesc despre ce este şi despre cine este vorba, dar îmi rezerv dreptul de a nu face alte comentarii, iar în final, după ce vom analiza dosarul, va urma să dăm o declaraţie", a declarat Dancu, la ieşirea de la DNA, după ce procurorii l-au anunţat pe Gheorghe Ştefan că este urmărit penal.

Avocatul a precizat că procurorii susţin că preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, ar fi cerut unor subordonaţi să-şi schimbe votul privind reacordarea licenţei Giga TV şi că trei dintre aceştia ar fi acţionat în consecinţă.

"Domnul Ştefan nu are la ora asta de unde şi de ce să ştie de ce şi-au schimbat votul cei trei. Dacă vor fi audiaţi, vom afla. Nu este nicio discuţie între domnul Ştefan şi domnul Hrebenciuc cu privire la acest aspect. Discuţia dintre domnul Ştefan şi doamna Iorga are o singură conotaţie şi o să zic public, doamna îi spune foarte clar: angajează-ţi şi avocat, pentru că legea a fost încălcată şi pentru că contestaţia dumneavoastră va fi de pe scaun admisă. Cine-i confirmă după această discuţie domului Ştefan că s-a încălcat legea? Tatulici. Şi Tatulici îi spune clar domnului Ştefan: «Te rog frumos ia avocata şi depune documentele de contestaţie, şi apără-te, pentru că CNA a greşit»", a precizat avocatul.

În raport de motivele contestaţiei, arată avocatul, CNA a reevaluat şi schimbat decizia privind licenţa Giga TV.

Avocatul a precizat că niciun moment nu s-a făcut referire la vreo intervenţie a lui Viorel Hrebenciuc în acest caz.

Dancu a arătat că dacă lui Gheorghe Ştefan i s-ar pune în faţă o înregistrare din care să reiasă în mod clar un aranjament privind obţinerea licenţei, edilul ar recunoaşte integral acuzaţia procurorului, dar a lăsat de înţeles că nu există astfel de discuţii între cei doi, astfel că o atare ipoteză nu poate fi luată în calcul.

Avocatul a mai spus că a cerut, în numele lui Gheorghe Ştefan, începerea urmăririi penale şi pe numele celor trei membri CNA care şi-au schimbat votul privind licenţa postului Giga TV.

Întrebat al cui este postul Giga TV, avocatul a spus că în niciun caz al lui Gheorghe Ştefan, ci al unor acţionari. "O să vedeţi că o să se ajungă la alte persoane şi la alte lucruri, din ce am văzut eu", a adăugat Dancu.

Primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, este urmărit penal pentru că, la indicaţiile primite de la Narcisa Iorga, i-ar fi cerut deputatului Viorel Hrebenciuc să intervină la preşedinta CNA, Laura Georgescu, pentru reacordarea licenţei Giga TV, post controlat de edil, potrivit DNA.

Gheorghe Ştefan a fost luni la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a fi anunţat că este urmărit penal, pentru instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.

Potrivit procurorilor DNA, la cererea lui Gheorghe Ştefan, care direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiaţilor, controlează societatea comercială deţinătoare a postului de televiziune Giga TV, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc "s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri" pentru a o determina pe Laura Georgescu, preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), ca instituţia ce reprezintă singurul organ de reglementare în domeniul audiovizualului să revină asupra unei decizii prin care a fost retrasă licenţa pentru postul de televiziune.

"În realizarea acestor demersuri, suspectul Hrebenciuc Viorel s-a folosit de influenţa şi autoritatea pe care le deţine în calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte - membru al Comitetului Executiv Naţional, organul de conducere şi de decizie al partidului. Parlamentarul Hrebenciuc Viorel este membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, funcţie care îi conferă automat calitatea de membru al organului central de conducere şi de decizie al partidului - Comitetului Executiv Naţional", arată DNA, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX.

Anchetatorii au mai stabilit că Gheorghe Ştefan ar fi fost îndrumat de Narcisa Iorga, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului şi suspectă în această cauză, să apeleze la cunoştinţele din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care reprezentanţii postului Giga TV intenţionau să o formuleze, printre cei indicaţi fiind şi deputatul Viorel Hrebenciuc.

"Urmare a indicaţiilor primite de la Iorga Narcisa, Gheorghe Ştefan i-a solicitat sprijinul deputatului Hrebenciuc Viorel, cerându-i să intervină la nivelul preşedintei CNA, Laura Georgescu, astfel încât să o determine să se implice în susţinerea intereselor postului TV sancţionat, mai concret să obţină revocarea actului administrativ emis de CNA în data de 17 septembrie 2013 prin care i-a fost retrasă licenţa", a precizat DNA.

Laura Georgescu este suspectată că şi-a exercitat necorespunzător atribuţiile de serviciu, în mod nejustificat, astfel că trei dintre membrii CNA care, la şedinţa din 17 septembrie 2013, votaseră pentru retragerea licenţei postului TV, în 1 octombrie 2013 au votat în favoarea postului Giga TV anterior sancţionat.

"Aceasta în condiţiile în care situaţia de fapt nu se modificase, în afara existenţei unei contestaţii, depuse la data de 24 septembrie 2013 (ce conţine doar 2 pagini şi jumătate), fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituţiei pentru a se verifica argumentele susţinute în respectiva contestaţie", a mai arătat DNA.

Procurorii precizează că postul TV în favoarea căruia ar fi intervenit Hrebenciuc i-a fost retrasă licenţa la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului.

În şedinţa CNA la care s-a decis retragerea licenţei postului Giga TV, decizia a fost luată cu şapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu) şi patru "împotrivă" (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Radu Călin Cristea) din 11 membri prezenţi.

După două săptămâni, respectiv la 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu şase voturi în favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda şi Răsvan Popescu) şi patru împotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea), din 10 membri prezenţi.

Membrii CNA care şi-au schimbat votul în favoarea Giga TV sunt Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu, în timp ce Radu Călin Cristea a votat iniţial contra retragerii licenţei, iar apoi în favoarea acesteia.

În acelaşi dosar, mai sunt urmăriţi penal Laura Georgescu, Viorel Hrebenciuc şi Narcisa Iorga.

DNA a precizat că în această cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici