Ce discută social-democraţii, convocaţi într-o şedinţă a conducerii, la Târgovişte

Liderii centrali şi preşedinţii de organizaţii PSD se întrunesc, joi, la Târgovişte, într-o şedinţă a Comitetului Naţional Executiv, în care vor discuta despre majorităţile făcute de partid în consiliile judeţele şi locale, relaţia cu Guvernul şi cu UNPR, în perspectiva alegerilor parlamentare.

1105 afișări
Imaginea articolului Ce discută social-democraţii, convocaţi într-o şedinţă a conducerii, la Târgovişte

Ce discută social-democraţii, convocaţi într-o şedinţă a conducerii, la Târgovişte

Potrivit programului oficial, liderii PSD vor participa joi, începând cu ora 12:00, la inaugurarea Complexului Turistic de Nataţie Târgovişte, un proiect demarat în 2012 şi finalizat anul acesta. Construcţia a costat 19,5 milioane de euro, dintre care 7,2 milioane a fost contribuţia consiliului local, iar 7,2 milioane fonduri europene nerambursabile.

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CEX) va avea loc, începând cu ora 13:00, la Centrul de Conferinţe al Universităţii Valahia Târgovişte. Pe ordinea de zi: evaluarea majorităţilor realizate de PSD la nivelul consiliilor judeţene şi locale, relaţia cu Guvernul Cioloş şi relaţia cu UNPR.

Social-democraţii au reuşit, în urma alegerilor locale din 5 iunie, să intre în conducerea a 30 de judeţe, inclusiv a municipiului Bucureşti. În 14 judeţe, inclusiv Capitala, au reuşit să formeze singuri majoritatea, iar în alte 16 judeţe au mers alături de PMP, ALDE sau UDMR. Cu Mişcarea Populară, formaţiune condusă de Traian Băsescu, PSD a format nu mai puţin de şase majorităţi în consiliile judeţene (Constanţa, Prahova, Neamţ, Caraş Severin, Timiş şi Maramureş), iar cu ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, social-democraţii au reuşit să constituie majorităţi în nu mai puţin de şapte judeţe (Bacău, Brăila, Galaţi, Gorj, Iaşi, Tulcea şi Vâlcea), la care se adaugă şi Capitala. În alte trei judeţe, PSD a cooptat alături UDMR (Bihor, Mureş şi Sălaj), iar în două dintre acestea (Bihor şi Mureş) a cedat preşedinţia CJ maghiarilor doar pentru ca aceştia să nu formeze majorităţi împreună cu PNL.

Relaţia PSD – UNPR a început să scârţâie după ce formaţiunea condusă de Valeriu Steriu a demarat negocieri cu PNL în vederea încheierii unei alianţe sau chiar fuziuni. Social-democraţii i-au lăsat în ofsaid pe uneperişti în trei judeţe unde aproape că bătuseră palma să facă împreună majoritatea (Caraş Severin, Maramureş şi Timiş), PSD alegând să meargă în aceste judeţe pe mâna lui Traian Băsescu. De asemenea, formaţiunea lui Liviu Dragnea a luat de la UNPR, în numai două zile, nu mai puţin de 15 aleşi: zece senatori, patru deputaţi şi un europarlamentar. În urma acestei "hemoragii' dinspre UNPR spre PSD, grupul parlamentar al UNPR de la Sena a fost desfiinţat.

Un punct pe agenda discuţiilor liderilor PSD reuniţi la Târgovişte va fi şi relaţia cu Guvernul Cioloş. Social-democraţii au lansat în ultimul timp o serie de critici dure la adresa Executivului, începând cu ameninţarea demiterii prin moţiune de cenzură, continuând cu adoptarea unei moţiuni simple împotriva ministrului agriculturii, amputarea puterilor Cabinetului pe perioada vacanţei parlamentare şi culminând cu cererea adresată de Liviu Dragnea lui Dacian Cioloş de a-i demite pe miniştrii Justiţiei şi Agriculturii.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va sosi la CEX-ul de la Târgovişte direct de la Bruxelles unde a participat la reuniunea socialiştilor europeni convocată în contextul referendumului din Marea Britanie, în urma căruia majoritatea cetăţenilor din Regat au decis părăsirea Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici