CE: Priorităţile Strategiei Dunării trebuie finanţate cu fondurile UE pentru 2014-2020

Comisia Europeană a publicat marţi un prim raport intermediar privind Strategia UE pentru regiunea Dunării la doi ani de la lansarea acesteia, făcând apel la guvernele celor 14 ţări riverane să includă priorităţile Strategiei în viitoarele programe de finanţare cu fonduri UE în exerciţiul 2014-2020.

313 afișări
Imaginea articolului CE: Priorităţile Strategiei Dunării trebuie finanţate cu fondurile UE pentru 2014-2020

CE: Priorităţile Strategiei Dunării trebuie finanţate cu fondurile UE pentru 2014-2020 (Imagine: Wikipedia)

Raportul prezentat de Comisie menţionează în amănunt problemele cauzate de lipsa legăturilor de transport, de absenţa competitivităţii, de poluare şi de infracţiuni în cele 14 ţări membre ale Macroregiunii Dunării, dintre care 8 sunt state UE.

"Pe de altă parte, raportul Comisiei face apel la guvernele din regiunea Dunării să îşi respecte angajamente politice prin prioritizarea strategiei în toate domeniile de politică relevante, îndemnând cele 8 state membre ale UE implicate şi Croaţia să includă strategia în planurile lor pentru viitoarele programe din cadrul politicii regionale pentru perioada 2014-2020", evidenţiază un comunicat transmis de Comisia Europeană.

"Am început foarte bine. Strategia pentru regiunea Dunării este deja o dovadă a faptului că, acţionând împreună, putem avea un impact mult mai mare decât dacă încercăm să rezolvăm problemele în mod izolat. Acum trebuie să trecem mai departe. Pentru cele 14 ţări implicate, cooperarea nu poate fi doar un aspect marginal sau un ideal imprecis. Aş dori ca priorităţile Strategiei pentru regiunea Dunării să fie incluse în programarea viitoarelor noastre fonduri regionale şi să fie integrate ferm printre priorităţile naţionale, regionale şi locale ale fiecărei ţări implicate", a afirmat comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn.

Cele patru domenii principale ale strategiei vizează interconectarea regiunii Dunării, protejarea mediului, creşterea prosperităţii şi consolidarea regiunii Dunării.

Raportul Comisiei Europene îndeamnă guvernele să utilizeze fondurile disponibile în mod eficient, combinând finanţări atât din fondurile structurale europene şi din Fondul european de investiţii, cât şi din cadrul programului Orizont 2020, al programului COSME şi al mecanismului Conectarea Europei.

În document se face apel la cele 14 ţări implicate să se asigure că dispun, la nivel naţional, de structuri cu personal adecvat şi finanţate corespunzător pentru realizarea priorităţilor Strategiei pentru macroregiunea Dunării, în care locuiesc circa 100 milioane de locuitori.

De asemenea, se cere guvernelor din cele opt ţări UE să abordeze obiectivele Strategiei şi în cadrul reuniunilor Consiliului UE la care iau parte miniştri ai transporturilor, mediului, cercetării, de interne etc.

Printre proiectele Strategiei evidenţiate de raportul Comisiei se află finalizarea podului Calafat-Vidin, cercetarea pentru proiectarea de noi nave care să reînnoiască flota de pe Dunăre, interconectorul de gaze Bulgaria-Serbia, proiectul "Floodrisk" pentru punerea în comun a bazelor de date cartografice privind riscul de inundaţie, protecţia populaţiilor de sturioni din fluviu, forumului IMM-urilor coordonat de Camera de Comerţ a Austriei, consolidarea cooperării în combaterea criminalităţii transfrontaliere de pe fluviu.

Strategia Dunării a fost lansată în 2011 la cererea guvernelor din UE, formulată cu doi ani mai devreme. Cele 14 ţări din macroregiune sunt: Germania, Austria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România, Croaţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Ucraina şi Moldova.

Primul Forum Anual al Strategiei Dunării a avut loc la Regensburg, în Germania, în noiembrie 2012 şi a fost prezidat de cancelarul Angela Merkel. Cel de-al doilea Forum anual va avea loc anul acesta la Bucureşti, în România, în zilele de 28 şi 29 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici