Ciolacu: Comunităţile democratice să susţină Ucraina şi Republica Moldova să devină parte a UE şi a NATO

Este miza întregii comunităţi democratice să-şi arate puterea şi solidaritatea, să sprijine Ucraina şi Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene şi a NATO, spune liderul PSD, Marcel Ciolacu, la a şaptea ediţie a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani.

110 afișări
Imaginea articolului Ciolacu: Comunităţile democratice să susţină Ucraina şi Republica Moldova să devină parte a UE şi a NATO

„Eu sunt un om care nu uită trecutul. Şi n-o să pot uita cât trăiesc imaginile tulburătoare pe care le-am văzut anul trecut, în Bucea sau Irpin. N-o să uit nici alte imagini, la fel de emoţionante, de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, când România şi-a oferit tot sprijinul. Imagini cu mii de femei ucrainene cu copii în braţe, aflate la graniţele noastre. România i-a sprijinit pe toţi, atât pe refugiaţii ucraineni care doreau să tranziteze ţara în drum spre Occident, cât şi pe cei care au ales să rămână în ţara noastră. Am susţinut Ucraina din toate punctele de vedere pentru ca această ţară să reziste invaziei ruse. Sunt însă şi unii care încearcă să se racordeze cât mai atent în prezent la situaţiile care evoluează atât de dinamic în jurul nostru”, spune Marcel Ciolacu.

El aminteşte că România are cea mai lungă graniţă cu Ucraina, inclusiv porturi vitale la Marea Neagră, dar şi „un rol major în promovarea intereselor euro-atlantice în regiune”.

„Iar această realitate ne arată clar că trebuie să ne asumăm cu mai multă forţă acest rol-cheie. Am început deja să reconstruim arhitectura de bază a securităţii Mării Negre, care trebuie edificată atât pe securitatea economică, cât şi pe securitatea apărării reciproce. Am investit în modernizarea Portului Constanţa, am extins liniile feroviare care conectează Ucraina cu România. Am investit masiv în drumuri, poduri şi autostrăzi pentru a facilita circulaţia mărfurilor de la Marea Neagră către Europa. Am avansat cu proiectul Cablului Energetic Submarin al Mării Negre care ne conectează cu ţările din Caucazul de Sud. Este şi momentul să învăţăm din trecut, să folosim evoluţiile din prezent pentru a ne pregăti însă pentru viitor! Invazia rusă a rescris complet ecuaţia energetică în Europa. Având în vedere poziţia unică a României, am făcut din independenţa energetică şi inter conectivitate o prioritate de vârf într-un efort de a reduce dependenţa europeană de Rusia. Regiunea Mării Negre devine din ce în ce mai importantă pentru stabilitatea regională şi globală”, adaugă social-democratul.

El apreciază că „realităţile geopolitice necesită iniţiative noi şi îndrăzneţe pentru a ne proteja valorile şi interesele comune, reducând în acelaşi timp dependenţa noastră de petrolul şi gazele ruseşti”.

„Este miza întregii comunităţi democratice să-şi arate puterea şi solidaritatea, să sprijine Ucraina şi Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene şi a NATO. Fiindcă pentru noi, pe lângă ajutorul acordat Ucrainei, a fost esenţial ca şi Republica Moldova să treacă peste această iarnă şi să gestioneze problemele energetice create de Rusia. Şi am reuşit asta împreună. Voi continua sprijinul pentru Republica Moldova pe toate planurile, pentru menţinerea stabilităţii în această ţară şi a cursului actual pro-european. Noi, românii, ştim ce înseamnă să trăieşti zeci de ani de cealaltă parte a Cortinei de Fier, într-o dictatură care ne-a fost impusă la începuturi de trupele sovietice. Tocmai de aceea preţuim foarte mult libertatea şi facem tot ce putem pentru ca poporul ucrainean să-şi păstreze libertatea. Sunt convins că Ucraina, cu sprijinul întregii comunităţi libere, va reuşi să respingă agresiunea rusă. Va reuşi să-şi şteargă lacrimile. Va reuşi să-şi reconstruiască ţara. Noi îi vom stăm alături, oneşti şi implicaţi, aşa cum ştiu să românii să se poarte cu toţi cei care, la rândul lor, îi preţuiesc şi respectă”, încheie Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici