CNAIR a semnat contractul pentru Lotul 5 din Autostrada Comarnic-Braşov: 2,6 mil. euro/kilometru

La Ministerul Transporturilor, în prezenţa ministrului Răzvan Cuc, a fost semnat luni contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 5 din Autostrada Comarnic-Braşov, sector Râşnov-Cristian, şi Drum de Legătură, lungime 6,3 km (autostrada) + 3,7 km (drum naţional la 4 benzi cu separator median).

15774 afișări
Imaginea articolului CNAIR a semnat contractul pentru Lotul 5 din Autostrada Comarnic-Braşov: 2,6 mil. euro/kilometru

CNAIR a semnat contractul pentru Lotul 5 din Autostrada Comarnic-Braşov: 2,6 mil. euro/kilometru

Contractul este semnat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu asocierea formată din SC Alpenside SRL - SC Specialist Consulting SRL.

„Este un contract de 118 milioane de lei, pe care îl semnăm în faţa instituţiilor financiare internaţionale, BEI, BERD, Banca Mondială. Constructorul are la dispoziţie 24 de luni, 6 luni pentru proiectare şi 18 luni pentru excecuţie, deci tronsonul se va finaliza în acest mandat. Atrag atenţia constructorului că nu mai toleră, extensii de timp sau scuze de întârziere”, a declarat ministrul Transporturilor.

Având în vedere suma totală a contractului (118 milioane de lei) şi lungimea tronsonului (10 kilometri), rezultă un cost de 11,8 milioane de lei/kilometru, echivalentul a 2,6 milioane de euro/kilometru al acestei construcţii.

Raportul de atribuire pentru lotul 5 din Autostrada Comarnic-Braşov a fost semnat în luna mai 2017. Sectorul Braşov-Cristian are o lungime de 11,7 km. Tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov este împărţit în 5 loturi. Loturile 1 şi 5 sunt capetele dinspre Comarnic, respectiv dinspre Braşov. Lungimea totală a Autostrăzii Comarnic-Braşov este de 58 de kilometri.

La începutul lunii septembrie, Premierul Mihai Tudose a anunţat o premieră în construcţia de autostrăzi: gestionarea întregului proiect Bucureşti-Comarnic-Braşov de către Banca Mondială. „De la Banca Mondială am solicitat ajutor tehnic şi va dau un exemplu: autostrada Bucureşti-Braşov. Am vorbit cu Bancă Mondială (...) să facem unitate de management de proiect sub conducerea lor, cu sprijinul lor tehnic”, a declarat, în septembrie, premierul Mihai Tudose.

„Facem o echipă de suport, iar tot ceea ce înseamnă management de proiect să fie la un organism întreg la minte - Banca Mondială. Să ne dea suport tehnic şi să coordoneze această lucrare. Am găsit un proiect prin sertarele Ministerului Transporturilor care încă mai are autorizaţia de mediu valabilă şi pe care vrem să-l implementăm cât mai repede”, a mai spus Mihai Tudose, precizând că se referă la autostrada Bucureşti-Braşov.

Potrivit premierului, Guvernul va înfiinţa o unitate nouă de proiect special pentru autostrada Bucureşti-Braşov, care va fi în subordinea primului-ministru. Unitatea va fi gestionată într-un sistem dual, cu experţi de la Banca Mondială şi un grup restrâns de experţi români, coordonaţi de un consilier al premierului. Proiectul va avea astfel autoritatea directă a premierului, expertiza Băncii Mondiale, dar şi riscurile proiectului (amânări, contestaţii etc.) vor fi asumate tot la nivel de premier.

Banca Mondială îşi oferă ajutorul în ţări în care domeniul unde participă este insuficient dezvoltat. Atenţia instituţiei a fost indreptată cu precădere către restructurarea unui sector, creşterea capacitătilor manageriale şi operaţionale. În domeniul transporturilor din România, Banca Mondială a acordat între 2004 şi 2006 un sprijin financiar în două proiecte care însumează peste 400 de milioane de dolari SUA, cu rolul de sprijin pentru restructurarea sectorului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici