Comănescu a discutat cu adjunctul secretarului de stat al SUA despre summitul NATO de la Varşovia

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a discutat sâmbătă cu adjunctul secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, privind priorităţile în perspectiva summit-ului NATO de la Varşovia, diplomatul român pledând pentru o prezenţă rotaţională robustă a forţelor SUA şi NATO pe flancul estic.

838 afișări
Imaginea articolului Comănescu a discutat cu adjunctul secretarului de stat al SUA despre summitul NATO de la Varşovia

Comănescu a discutat cu adjunctul secretarului de stat al SUA despre summitul NATO de la Varşovia (Imagine Razvan Chirita / Mediafax Foto)

Blinken, aflat la prima sa vizită în România de la preluarea mandatului în ianuarie 2015, a prezentat sincere condoleanţe pentru militarii români căzuţi la datorie în Afganistan sâmbătă.

''Cei doi oficiali au evidenţiat perspectivele dinamizării dialogului politic în perioada următoare, în contextul excelentei cooperării bilaterale în domeniul securităţii, al rolului României de furnizor de securitate în plan regional şi global, precum şi al eforturilor comune pentru dezvoltarea palierului economic al Parteneriatului Strategic. Ministrul Lazăr Comănescu a apreciat angajamentul şi implicarea SUA în consolidarea securităţii Aliaţilor estici. În perspectiva reuniunii Aliate la vârf din Polonia, a pledat pentru o prezenţă rotaţională robustă şi echilibrată a forţelor SUA şi NATO pe flancul estic, inclusiv în România, şi a susţinut evidenţierea cu acest prilej a importanţei strategice a Mării Negre. Totodată, a fost exprimată susţinerea de către România şi SUA a obiectivului declarării capabilităţii operaţionale iniţiale a sistemului antirachetă al NATO la Summit-ul de la Varşovia'', a anunţat Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul unui comunicat de presă.

Cei doi oficiali au mai discutat despre dezvoltările din Republica Moldova, fiind subliniată importanţa continuării evoluţiilor pozitive în planul reformelor politice şi economice, relevante pentru materializarea perspectivelor de asistenţă financiară externă, şi sprijinul pentru parcursul său european. În ceea ce priveşte Ucraina, şeful diplomaţiei române a evidenţiat relaţia partenerială dintre cele două state, exprimând susţinere pentru implementarea acordurilor de la Minsk.

O altă temă de interes pe agenda discuţiilor a reprezentat-o securitatea energetică, cu accent pe rolul României în regiune, fiind reiterată importanţa pe care ţara noastră şi SUA o acordă diversificării surselor şi rutelor de transport energetic. De asemenea, a mai avut loc un schimb de vederi asupra implicaţiilor crizei migraţiei şi refugiaţilor în Europa.

Sâmbătă seară adjunctul secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, are programată o cină cu premierul Dacian Cioloş. Duminică la ora 12,00 oficialul american va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici