Comisar UE: Vom analiza transpunerea de către România a Directivei pentru drepturile consumatorilor

Comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Neven Mimica, a declarat, vineri, că CE va analiza transpunerea de către România a Directivei privind drepturile consumatorilor printr-o ordonanţă de urgenţă, exprimându-şi speranţa că nu se va ajunge la o acţiune în faţa CJUE.

336 afișări
Imaginea articolului Comisar UE: Vom analiza transpunerea de către România a Directivei pentru drepturile consumatorilor

Comisar UE: Vom analiza transpunerea de către România a Directivei pentru drepturile consumatorilor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"E important ca toată legislaţia să fie transpusă şi aplicată în toate statele membre. Referitor la această nouă Directivă privind drepturile consumatorilor, România este printre cele 17 ţări care nu au transpus în totalitate Directiva în legislaţia naţională. Deci nu e o problemă doar pentru România", a declarat comisarul european Neven Mimica, întrebat de ce Bucureştiul a întârziat cu cinci luni transpunerea acestei noi legislaţii.

Mimica a mai precizat că după 13 iunie, când Directiva intră în vigoare pe întreg teritoriul UE, Comisia va analiza procesul de transpunere în statele membre. "Vom evalua dacă această ordonanţă adoptată în România reprezintă într-adevăr transpunerea în totalitate sau dacă va fi nevoie de un întreg proces legislativ. Vom face aceeaşi analiză şi pentru celelalte state membre. Sper că nu vom fi obligaţi în cadrul CE să declanşăm paşii următori din procedura de infringement, ceea ce înseamnă ca statul să fie chemat în faţa CJUE. Sper că acest pas va putea fi evitat prin cooperare, prin proceduri rapide legislative în toate statele membre care încă mai au ceva de făcut pentru transpunerea acestei Directive", a mai spus comisarul pentru protecţia consumatorilor.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Guvernul a adoptat, joi, Ordonanţa de Urgenţă privind drepturile consumatorilor. "Actul normativ transpune în legislaţia naţionala prevederile Directivei 2011/83/UE şi vizează orice contract încheiat între un profesionist şi un consumator - persoană fizică şi reglementează informaţiile ce trebuie oferite consumatorilor în stadiul precontractual, atât în cazul contractelor negociate în afara spaţiilor comerciale şi al contractelor la distanţă, cât şi în cazul altor contracte decât cele menţionate", se arată în comunicat.

Transpunerea acestei Directive ar fi trebuit să aibă loc până la sfârşitul anului trecut. Urmare a întârzierii, Comisia Europeană a declanşat o acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor care privesc comunicarea măsurilor de transpunere a directivelor UE. Acţiunea se află în faza precontencioasă.

În perioada 5-6 iunie, comisarul Neven Mimica vizitează România în cadrul unei serii de misiuni dedicate consumatorilor în statele membre în care există un potenţial ridicat de consolidare a culturii consumatorilor. România este cea de a doua ţară vizitată de comisar, după Grecia, unde acesta s-a deplasat la începutul anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici