Constantin: Un referendum pe revizuire care să se desfăşoare timp de două zile poate fi o soluţie

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, joi, că organizarea unui referendum privind revizuirea Constituţiei care să se desfăşoare timp de două zile poate fi o soluţie, el precizând că acest aspect trebuie gândit în cadrul USL.

197 afișări
Imaginea articolului Constantin: Un referendum pe revizuire care să se desfăşoare timp de două zile poate fi o soluţie

Constantin: Un referendum pe revizuire care să se desfăşoare timp de două zile poate fi o soluţie (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Din punctul meu de vedere, este o părere personală, da, poate fi o soluţie şi cred că trebuie să ne gândim la acest aspect", a spus el, întrebat dacă ar fi oportun un referendum organizat pe parcursul a două zile.

Preşedintele PC a afirmat că organizarea concomitentă a alegerilor prezidenţiale din 2014 cu referendumul pentru Constituţie este o variantă care se analizează în cadrul PC.

"Eu cred că însă vom căuta împreună, PSD, PNL, PC, UNPR, soluţia cea mai potrivită pentru un fapt care este dat. E o decizie a CC valabilă, care trebuie să fie aplicată, care nu poate fi contestată. Trebuie doar să ne adaptăm în funcţie de decizie astfel încât să respectăm şi decizia şi voinţa românilor şi intenţia USL de a avea cât mai repede o Constituţie reformată", a spus liderul conservator.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Galaţi, că, urmare a deciziei CC privind pragul la referendum, nu trebuie renunţat la ideea de a organiza referendumul pentru revizuirea Consituţiei în toamna acestui an, el apreciind că acesta s-ar putea întinde pe mai multe zile.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, că nu exclude posibilitatea organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei odată cu alegerile prezidenţiale, el precizând totodată că ar putea exercita mandatul prezidenţial foarte bine şi cu actuala lege fundamentală.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, miercuri, CC.

Curtea a dat publicităţii următoarea decizie: "Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, decide: respinge obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului şi constată că dispoziţiile legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii".

CC precizează că decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României şi se publică în Monitorul Oficial Partea I.

În 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

În aceeaşi zi, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că PDL, UDMR şi PPDD atacă la Curtea Constituţională proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici