CONSTITUŢIE: Un deputat PNL susţine votul prin corespondenţă şi dreptul de vot de la 16 ani

Deputatul PNL Alina Gorghiu, membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei, susţine introducerea votului prin corespondenţă în Constituţie, reducerea vârstei de vot la 16 ani şi completarea statutului Avocatului Poporului, care va trebui să îndeplinească condiţiile de numire a judecătorilor CC.

287 afișări
Imaginea articolului CONSTITUŢIE: Un deputat PNL susţine votul prin corespondenţă şi dreptul de vot de la 16 ani

CONSTITUŢIE: Un deputat PNL susţine votul prin corespondenţă şi dreptul de vot de la 16 ani (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/ Arhiva Mediafax Foto)

Gorghiu susţine introducerea în Constituţie a prevederii potrivit căreia parlamentarii şi preşedintele României să fie aleşi inclusiv prin vot electronic sau alte mijloace de comunicare la distanţă.

Astfel, la actualele prevederi ale articolului 62, alineatul 1 din legea fundamentală, precum şi la articolul 81, alineatul 1, deputatul PNL doreşte să adauge prevederea: "Dreptul de a alege poate fi exprimat şi prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanţă, potrivit legii electorale".

"Prin instituirea posibilităţii de a vota prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanţă se asigură respectarea principiului universalităţii votului, care este un principiu de bază al democraţiei, constând în acordarea posibilităţii fiecărui cetăţean adult şi cu discernământ de a-şi alege reprezentanţii (...)Posibilitatea de a vota prin corespondenţă sau prin mijloace electronice oferă şansa exercitării anticipate a votului, cu păstrarea secretului votului. Votul prin corespondenţă sau prin mijloace electronice este în primul rând avantajos pentru cetăţenii români stabiliţi într-o altă ţară, dar şi pentru cetăţenii aflaţi într-o altă ţară cu caracter temporar sau ocazional", argumentează Gorghiu.

Totodată, deputatul PNL se numără printre cei care susţin reducerea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani.

Un alt amendament priveşte statutul Avocatului Poporului, în cazul căruia Gorghiu susţine reglementarea în legea fundamentală a modului de numire, respectiv prin vot în plenul celor două Camere ale Parlamentului. "Mandatul Avocatului Poporului poate fi reînnoit o singură dată", iar acesta trebuie să îndeplinească condiţiile de numire prevăzute în cazul judecătorilor Curţii Constituţionale.

De asemenea, Avocatul Poporului ar putea sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora, dar şi a legilor aflate în vigoare şi a ordonanţelor.

În plus, Gorghiu prevede modalitatea de încetare a mandatului Avocatului Poporului, prin demisie, incompatibilitate, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces.

Mai mult, este prevăzută revocarea din funcţie a Avocatului Poporului pentru încălcarea Constituţiei şi a legilor, prin votul din plenul celor două Camere ale Parlamentului, la propunerea Birourilor Permanente, pe baza raportului comun al comisiilor juridice.

În cazul Avocatului Popurului mai sunt prevăzute o serie de atribuţii în ceea ce priveşte "soluţionarea amiabilă a conflictelor apărute între persoanele fizice pe de-o parte şi instituţiile şi autorităţile publice, pe de altă parte, inclusiv prin formularea unor propuneri de soluţionare a problemelor cu care a fost sesizat".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici