Consultările de la Cotroceni pentru un REFERENDUM pe justiţie. Reprezentant societatea civilă: În mod cert va fi în ziua alegerilor europarlamentare

Reprezentanţii societăţii civile au declarat, marţi, după consultările de la Cotroceni, că preşedintele Klaus Iohannis va convoca „în mod cert” referendum pe Justiţie în ziua alegerilor europarlamentare, fiind „nu aproape, nu posibil”, ci hotărât în acest sens.

1337 afișări
Imaginea articolului Consultările de la Cotroceni pentru un REFERENDUM pe justiţie. Reprezentant societatea civilă: În mod cert va fi în ziua alegerilor europarlamentare

Consultările de la Cotroceni pentru un REFERENDUM pe justiţie. Reprezentant socientatea civilă: În mod cert va fi în ziua alegerilor europarlamentare

„Noi ne-am dus să solicităm demararea acestui referendum. Am primit această veste bună că se va întâmpla. (...) În mod cert. Nu aproape, nu posibil, ci va fi în mod cert în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai 2019”, a declarat Elena Ghioc, reprezenta ”Iniţiativa România.

Reprezentanţii societăţii civile au mai spus că „preşedintele e hotărât” să convoace aceste referendum.

Totodată, Ghioc a afirmat că Iniţiativa România a propus trei întrebări, dar nu au dicutat la întâlnirea cu preşedintele forma sau fondul întrebării.

„Iniţiativa România, încă de săptămâna trecută am propus trei întrebări. Nu le-am discutat azi. Nu a fost o întâlnire în care să dezbatem forma întrebării sau fondul întrebării. Cele trei întrebări pe care noi le-am avansat şi le-am propus săptămâna trecută privesc înăsprirea legislaţiei penale, o a doua întrebare care face referire la iniţiativa «Fără penali» şi o a treia întrebare care face referire la modul în care se legiferează pe legile justiţiei şi pe Codurile penale, noi propunând ca legiferarea să se facă exclusiv în Parlament şi doar în acord cu recomandările partenerilor internaţionali", a spus Elena Ghioc.

Potrivit acesteia, preşedintele Klaus Iohannis a argumentat necesitatea referendumului prin atacurile la independenţa justiţiei, lupta anticorupţie şi valorile statului de drept, iar riscurile care vin cu acest demers şi le va asuma.

„Sunt argumente pe care le aveam şi noi de fapt. A spus că există nişte analize, nişte studii pe care le-a luat în calcul, că ţine cont de toate riscurile şi că îşi asumă acest risc", a mai declarat reprezentantul asociaţiei.

De asemenea, Ghioc a declarat că au fost organizaţii civice care şi-au exprimat opinia că refrendumul nu ar fi oportun.

„Au fost organizaţii care au spus că nu ar fi oportun acest referendum. Argumentul a fost: riscurile care ar fi în cazul în care s-ar face un referendum vis –a-vis de cvorum sau oportunitatea de a avea referendumul în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare", a declarat Elena Ghioc.

Cătălin Teniţă, reprezentant al organizaţiei „Geeks of Democracy", a afirmat că cel puţin 80% dintre cei prezenţi la întâlnire au fost pentru organizarea acestui referendum.

„Dar majoritatea asociaţiilor şi reprezentanţilor, cel puţin 80% au fost pro-referendum considerând că este un ultim mijloc de a opri acest asalt la justiţie. În primul rând un referendum cristalizează voinţa populaţiei într-o privinţă. Acum nu ştim întrebarea preşedintelui. Ni s-a spus că ar fi o întrebare simplă foarte clară, nu e foarte clar acest lucru dar acea întrebare, sau întrebări care vor fi puse vor fi foarte simple, foarte clare fără elemente extraordinar de tehnice şi care să caute să cristalizeze foarte bine voinţa poporului în raport cu ce se întâmplă în justiţie", a afirmat Cătălin Teniţă.

El a mai susţinut că asociaţiile civice vor demara campanii de informare şi promovare a referendumului din 26 mai.

„Noi ca asociaţii civice în primul rând vom demara campanii ca lumea să participe la vot, indiferent că e vorba despre europarlamentare sau votul pentru justiţie. Deocamdată neştiind întrebarea, nu pot să vă zic că vom demara o campanie pe întrebarea respectivă, dar credem în ideea că un referendum pentru justiţie trebuie făcut cât mai repede şi măcar pentru a arăta ce crede lumea în raport cu coaliţia de guvernare", a afirmat Teniţă.

Cine a participat la întâlnire

La întâlnire au participat reprezentanţi de la Funky Citizens, Expert Forum, Centrul pentru Resurse Juridice, Iniţiativa România, Asociaţia Decembrie 89, FreedomHouse România, Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul pentru Inovare Publică, Geeks for democracy, #Rezistenţa, VăDem Just, Active Watch, Consiliul Tineretului din România, Grupul pentru Dialog, Corupţia ucide, precum şi Emilia Şercan şi Mădălina Roşca.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, pentru marţi, la Cotroceni, consultări cu reprezentanţii societăţii civile cu privire la oportunitatea organizării unui referendum pe justiţie. Anunţul a fost făcut iniţial de Elena Calistru, membru al organizaţiei Funky Citizens.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută că este ”aproape hotărât” să organizeze un referendum pe data de 26 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare, şi că alături de echipa de la Cotroceni lucrează foarte intens la acest lucru. Şeful statului a mai spus că îşi doreşte ca poporul român „să spună clar dacă tolerează corupţia sau dacă trebuie să tragem linia şi să spunem atât”.

Ulterior, el a declarat la Sinaia că a început să reevalueze ideea unui referendum pentru „a da românilor votul înapoi”, deoarece numai aşa românii pot arăta că nu mai sunt de acord „cu felul în care PSD strică legile justiţiei”.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici