Corlăţean: Contăm pe sprijinul Italiei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, miercuri, în conferinţa de lansare a Preşedinţiei italiene rotative a Consiliului UE, că România contează pe sprijinul Italiei pentru sprijin în aderarea la spaţiul Schengen.

305 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Contăm pe sprijinul Italiei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen

Corlăţean: Contăm pe sprijinul Italiei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen (Imagine: Alexandra Hojda/Mediafax Foto)

Titus Corlăţean a vorbit despre ”interesul României pentru consolidarea spaţiului Schengen, inclusiv prin extinderea sa”.

”Contăm pe sprijinul preşedinţiei italiene pentru obţinerea de progrese esenţiale în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, în mandatul acesta, în baza soluţiei adoptate anterior, privind abordarea în doi paşi a acestui proces”, a declarat Titus Corlăţean.

Ministrul de Externe a salutat şi prioritatea preşedinţiei italiene în extinderea Uniunii Europene, care a fost şi este o poveste de succes a acestui spaţiu, cu valoare adăugată pentru statele membre, care a generat prosperitate economică.

Corlăţean a arătat că, în următoarele şase luni, prin preluarea preşedinţiei semestriale de către Italia, ”toate drumurile vor duce la Roma, încă o dată” şi şi-a exprimat convingerea că această preşedinţie va fi una dinamică şi de succes.

”România va susţine foarte angajat priorităţile Italiei la preşedinţia semestrială şi un mandat de succes”, a precizat Titus Corlăţean, arătând că România împărtăşeşte pe deplin obiectivele unei Europe mai puternice, mai integrate şi mai solidare.

”Este un moment în care asistăm la reconfigurarea peisajului instituţional european (...) şi la măsuri de relansare a creşterii economice şi de stimulare a creării de noi locuri de muncă”, a mai declarat Corlăţean, adăugând că procesul de reînnoire a conducerii instituţiilor europene, sub mandatul Italiei, presupune un efort de natură politică şi diplomatică.

El a afirmat că se simte nevoia păstrării unui echilibru, cu gestionarea în continuare şi promovarea marilor dosare europene şi a anunţat că împărtăşeşte preocuparea faţă de rezultatele procesului electoral european şi ascensiunea unor curente extremiste.

”Este un semnal puternic, a fost discutat şi va prespune o abordare ceva mai profundă în interiorul Uniunii Europene”, a spus Titus Corlăţean, afirmând că se impune un răspuns inteligent şi coordonat din partea actorilor politici implicaţi în proiectul european.

”Trebuie să găsim modalităţi de prevenire a eroziunii proiectului european”, a mai decarat ministrul de Externe.

Ministrul de Externe a arătat că România este pregătită să lucreze îndeaproape cu preşedinţia italiană pentru o agendă europeană de creştere economică, dar şi pentru consolidarea uniunii economice şi monetare.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, alături de ambasadorul italian Diego Brasioli şi de şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, au participat, miercuri, la reşedinţa Ambasadorului Italiei la Bucureşti, la o conferinţă de presă cu ocazia lansării Preşedinţiei italiene rotative a Consiliului Uniunii Europene (iulie-decembrie 2014).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici